“Hangmatten, buitenkeukens en een huiselijke sfeer op Bonaire”

Leven op een tropisch eiland: Joop Robben en Audrey Groenenboom droomden er al van sinds hun tienerjaren. In 2010 zetten ze de stap en verhuisden ze naar het mooie Bonaire. Ze  begonnen er een guesthouse: Casa Calexico. Inmiddels hebben ze nóg een avontuur succesvol afgerond. Kas Hamaka, hun tweede guesthouse, opende in 2015 haar deuren. Audrey: “We runnen kleine maar knusse guest houses en houden van een relaxte sfeer. Onze gasten pik ik er op het vliegveld meteen tussenuit.”

Zelf houden Joop en Audrey ook erg van reizen. Na hun huwelijk in 2000 op het Maleisische eiland Borneo slaat het reisvirus toe. Hun werk als brandweerman en verkoper van schoonmaakartikelen kunnen ze prima combineren met verre vakanties. “We zijn op veel plekken op de wereld geweest, en logeerden daar vaak in guest houses. Tijdens onze reizen is het idee ontstaan om zelf een guest house te beginnen. We fantaseerden erover hoe wij het zelf zouden aanpakken”, aldus Audrey. Als de groothandel waar ze werkt stopt, grijpen ze hun kans en gaan ze op zoek naar een geschikte locatie voor hun eigen accommodatie.

Toch Bonaire

“Het is niet echt een romantisch verhaal, hoe we op Bonaire terecht zijn gekomen”, lacht Audrey. “We zijn er tijdens een van onze vakanties geweest en vonden het eiland vooral erg Nederlands. Maar gaandeweg, tijdens onze zoektocht naar een geschikt pand, vielen we toch voor het hardhouten huis waarin we nu Casa Calexico hebben gehuisvest. Joop  vond het via Google. Azië of Afrika leek ons ook erg mooi, maar er was altijd wel iets met de huizen daar: gedoe met vergunningen, vreemde voorwaarden of een hoge rente. Bonaire was eigenlijk een heel pragmatische keuze. We houden zelf erg van duiken, het klimaat is hier geweldig en we konden meteen starten met ons guest house. We zagen hethelemaal zitten. Nu we hier een aantal jaren wonen bevalt het ons goed. We hebben veel vrije tijd om van de zee en van Bonaire te genieten. Toen we hier pas kwamen, waren we fanatieke duikers. Inmiddels hebben we een nieuwe passie gevonden: kitesurfen!”

Goede douche en comfortabel bed

Audrey en Joop bedachten wat ze zelf vervelend vonden aan de overnachtingen tijdens hun eigen vakanties. Audrey: “Een fijne douche en een comfortabel bed stonden hoog op ons verlanglijstje. Hier hebben we dus meteen voor gezorgd. Casa Calexico is een heel goede accommodatie, maar voor een budgetprijs. In ons houten huis hebben we, naast een logeerkamer voor vrienden, een tweepersoons gastenverblijf gemaakt. Achter het huis hebben we vier studio-appartementen gebouwd die allemaal beschikken over een slaapkamer, een eigen badkamer en een privé buitenterras van hout. Er hangen overal hangmatten en bij ons zwembad is een loungehoek met grote kussens en twee BBQ’s waar iedereen gebruik van kan maken. Van onze gasten kregen we vaak het verzoek om een eigen keukentje, we hebben toen het concept van de volledig uitgeruste buitenkeukens bedacht. Dit blijkt een schot in de roos! De gasten vinden het geweldig en ons idee is al door verschillende andere accommodaties gekopieerd. Voor ons is Casa Calexico niet zomaar een hotel. We willen vooral een huiselijke en intieme sfeer scheppen, een plek waar reizigers niet alleen komen om te slapen maar ook om zich echt op vakantie te voelen: lekker relaxen met een boek op hun eigen terras of onder een palmboom bij het zwembad, waar ze eventueel ook andere reizigers kunnen ontmoeten onder het genot van een hapje en drankje.”

Duiken, snorkelen en kitesurfen

Actieve watersporten behoren tot de hoofdredenen waarom de meeste toeristen naar het eiland komen. Audrey: “Onze gasten komen vooral uit Nederland, andere Europese landen en Amerika. Het zijn vaak sportievelingen, die hier goed aan hun trekken komen. Je kunt hier prachtig duiken, wind- en kitesurfen of snorkelen. De periode vanaf kerst tot en met eind april geldt voor ons als het hoogseizoen, daarna wordt het wat rustiger, maar eigenlijk ontvangen we het hele jaar door gasten.” Zelf zijn ze dit jaar hun eigen droomreis aan het maken: een roadtrip via de Pan American Highway, van Texas tot Ushuaia. Audrey: “Een geweldig koppel, de Guesthouse Sitters, runt tijdens onze afwezigheid de beide guest houses. Normaal gesproken, wanneer we wel op Bonaire zijn, is elke dag weer anders, afhankelijk van de aankomsttijden van de vluchten. Vaak werk ik in de ochtend de mailbox bij en is het de rest van de dag: gasten ophalen, verwelkomen en afscheid nemen. Ook ben ik druk met het beantwoorden van vragen van onze werknemers, die ik dan op weg help.”

Kas Hamaka

“Na een paar jaar op Bonaire kwam er voor ons een uitbreidingsmogelijkheid voorbij: een tweede guest house genaamd Kas Hamaka. Een vriend van ons vond een oud Antilliaans huis aan de boulevard, tegenover de visserspier, dat op het punt stond om gesloopt te worden”, vertelt Audrey. “We besloten er samen een nieuw guest house in de oorspronkelijke Caribische stijl van te maken. We hebben het pand gerestaureerd en er twee appartementen in gemaakt. Om onze investering rendabel te maken, besloten we er ook drie appartementen achter te plaatsen. Verder hangen ook hier overal hangmatten rondom het huis. Vandaar ook de naam Kas Hamaka, wat ‘hangmattenhuis’ betekent in het Papiaments. Het huis staat op een prachtig plekje: aan de boulevard, maar toch net buiten het centrum van Kralendijk. Met het uitzicht op de visserspier kun je elke dag de lokale vissers zien uitvaren.” Helaas heeft hun vriend de opening van Kas Hamaka niet bij kunnen wonen. Kort na de aankoop van het pand werd hij ziek en in 2015 is hij overleden. Audrey: “Dit heeft er bij ons wel ingehakt. We beseffen nudes te meer dat we nú leven en niet ‘later’. We hebben er daarom voor gekozen onze langgekoesterde droom om over de Pan American Highway te rijden in vervulling te laten gaan.” Audrey en Joop voltooien dit jaar hun reis. Naar Nederland terug? Dat willen ze niet meer. “Natuurlijk wel voor familie- of vriendenbezoek. Al komt iedereen ook graag bij onslangs. We  blijven zeker nog wel een jaar of tien genieten op Bonaire”, besluit Audrey.

 

Meer informatie op:

www.casa-calexico.com

www.kashamaka.com

www.guesthousesitters.com

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.