Een gîte of chambres d’hôtes beginnen in Frankrijk.

 

Veel Nederlanders die naar Frankrijk emigreren gaan niet onder een Franse werkgever werken maar beginnen een eigen bedrijfje. Deze bedrijfjes van Nederlanders zullen zich vaak richten op de toeristische sector. Dat is niet zo vreemd: Frankrijk is het door toeristen meest bezochte land ter wereld. Het aanbieden van overnachtingen kan hierdoor een lucratieve optie zijn. Wanneer u dit iets groter en commerciëler wilt aanpakken dan het verhuren van de eigen zolderkamer, kunt u een gîte of een chambres d’hôtes exploiteren. Deze termen worden vaak door elkaar gehaald, terwijl het twee zeer van elkaar verschillende diensten betreft die door verschillende regelgeving worden beheerst.

Chambres d’hôtes

Een chambres d’hôtes is zeer vergelijkbaar met het voor de meeste van u bekendere begrip Bed & Breakfast. Als eigenaar van een chambres d’hôtes verhuurt u maximaal vijf kamers in uw eigen woonhuis. Toeristen kunnen daar overnachten en een ontbijt nuttigen, net als in een hotel. Als exploitant van een chambres d’hôtes kunt u hier ook andere diensten bij leveren zoals een diner, een zogenaamd table d’hôtes. Dit moet dan wel aan de dinertafel van het huis gegeten worden. Wanneer u ook alcoholische dranken wilt schenken, dient u daar een aparte licentie voor te hebben. U zult dus veel contact hebben met uw gasten en uw best moeten doen om hen zich echt thuis te laten voelen. Uw gasten zullen juist op zoek zijn naar dit sociale contact, anders hadden ze voor een hotel of gîte gekozen…

Gîtes

Men kan spreken van een gîte bij de verhuur van een losstaand pand. Deze liggen meestal op het platteland en worden vaak per week verhuurd. Huurders hebben een eigen gebouw tot hun beschikking waarin zich een keuken, een salon en slaapkamers bevinden.

Gîtes zijn over het algemeen geregistreerd bij het departement en worden door het departement ook gerangschikt op basis van comfort. De rangschikking gaat van één tot vijf sterren. Traditioneel wordt met ‘gîte’ een gîte rural op het platteland bedoeld. Maar later zijn ook de gîte de groupe voor grote families en de gîte d’étape voor trekkers een begrip geworden.

Kwaliteitslabel

Zowel de naam ‘gîte’ als ‘chambres d’hôtes’ mag niet zomaar door uw onderneming gedragen worden: deze termen zijn een kwaliteitslabel waardoor de gasten weten dat er een bepaald level van comfort aanwezig is in de verblijfplaats. Het concept is namelijk ontstaan doordat de Franse stedelijke bevolking hun vakantie op het platteland wilde doorbrengen maar daarbij wel zeker wilde zijn van een zeker comfort. Om dit label te verkrijgen dient uw woning te voldoen aan verschillende eisen. Een gîte dient bijvoorbeeld gemeubileerd te zijn, met een douche en een vriezer en het moet een buitenruimte hebben zoals een tuin of balkon. Als u uw woning kwalificeert als een gîte of chambres d’hôtes zult u aangesloten moeten zijn bij een reserveringsbureau van het departementale netwerk dat tevens de contracten met de cliënten, de facturatie en de boekhouding voor zijn rekening neemt. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om uw woning te exploiteren zonder het label ‘gîte’ of ‘chambres d’hôtes’. In dat geval dient u echter zelf voor de boekhouding en de marketing te zorgen.

Rechtsvorm en fiscaliteit

Wanneer u hebt besloten of u een chambres d’hôtes of een gîtes wilt exploiteren, moet u een rechtsvorm kiezen. De meest geschikte rechtsvorm voor uw gîtes of chambres d’hôtes is afhankelijk van de verwachte jaaromzet, omdat dit uitmaakt voor de fiscaliteit van de onderneming. De meest gebruikelijke manier om een gîtes of chambres d’hôtes te exploiteren is via een eenmanszaak (entreprise individuelle). Deze rechtsvorm is geschikt voor verhuurbedrijfjes met een jaaromzet tot 170.000 euro omdat een eenmanszaak tot dat bedrag kan worden aangeduid als micro-entreprise. Dit is een fiscaal gunstig regime voor kleine bedrijven waardoor u als exploitant van een chambres d’hôtes of gîte voor 71 procent bent vrijgesteld van omzetbelasting over uw huurinkomsten. Dus slechts 29 procent van de huurinkomsten is belast tegen het tarief van 20 procent. Bovendien hoeft u als micro-entreprise geen volledige boekhouding bij te houden, een versimpelde boekhouding volstaat. Let er hierbij wel op dat u vanaf een jaaromzet van 82.800 euro btw (TVA) in rekening zult moeten brengen bij uw gasten. Hierdoor kunt u eveneens btw aftrekken op aankopen ten behoeve van de onderneming. Mocht uw jaaromzet boven de 170.000 euro uitkomen dan is de oprichting van een SARL (vergelijkbaar met een Nederlandse BV) aan te raden omdat dan de aansprakelijkheden groter worden en er geen fiscale voordelen meer zijn aan het hebben van een eenmanszaak. Indien u op onregelmatige basis verhuurt en uw jaaromzet onder de 5.135 euro ligt, kunt u het best gewoon op persoonlijke titel verhuren en de inkomsten aangeven via uw eigen aangifte voor de inkomstenbelasting (impôt sur le revenu).

Procedure van oprichting

Om een gîte of chambres d’hôtes te openen, dient er via een formulier een verklaring te worden ingediend bij de gemeente waarin de woning is gelegen. Wanneer het een commerciële activiteit op regelmatige basis betreft, dient u zich als verhuurder ook in te schrijven bij het bevoegde Handelsregister. De activiteit is over het algemeen commercieel wanneer u een juridische entiteit zoals een eenmanszaak of een SARL opricht om de verhuur te exploiteren. Het is zeer aan te raden u goed te laten bijstaan in het proces van oprichting van een gîte of chambres d’hôtes omdat er veel juridische, administratieve en fiscale aspecten bij komen kijken. Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Steinz & Dijkstra Advocaten

070 – 240 08 75

Zuid-Hollandlaan 7

2596 AL Den Haag

Meer info op: www.steinz-dijkstra.nl

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.