Feestend de Spaanse cultuur leren kennen

Kiest u ervoor om in Spanje te gaan wonen, dan wordt u vast niet alleen aangetrokken door het heerlijke weer. De Spaanse cultuur is minstens zo aanlokkelijk. Spanje kent een enorme variatie in oude tradities. Het beter leren kennen en begrijpen van de Spaanse cultuur lukt u volgens Rosa Heras Heras het best door een van de grote Spaanse feesten te bezoeken.

“In heel Spanje worden er al jaren religieuze en historische feesten georganiseerd, zoals Las Fallas in Valencia en het  Feria de Abril in Sevilla”, vertelt Rosa. Ze werkt als taaltrainer Spaans bij Language Institute Regina Coeli, het taleninstituut dat ook wel bekendstaat als ‘de nonnen van Vught’. “Het is niet alleen ontzettend gezellig tijdens de feesten, je ziet ook welke rol religie en de historie nog steeds spelen in Spanje. Door daar meer over te weten te komen, snap je de aard van de Spanjaarden beter.” Zelf is Rosa opgegroeid in Madrid en ze heeft nog levendige herinneringen aan San Isidro: “Dat is een feest rondom de beschermheilige van de stad. Het verhaal gaat dat engelen deze zoon van een landarbeider hielpen bij het omploegen van de akker en vruchtbare waterbronnen voor hem vonden. Ik herinner me dat we altijd in mooie kleren naar het feest gingen en dat het een hoogtepunt was als mijn vader barquillos voor ons kocht, een ronde wafel die op straat werd verkocht.”

Ondanks het feit dat de feesten per regio verschillen loopt er een rode draad door alle evenementen. Rosa: “De Spanjaarden gaan altijd de straat op om feest te vieren. Natuurlijk draait het om eten en drinken, maar ook het dansen is een vast element en naar welk evenement je ook gaat, er is altijd vuurwerk.”

Ook als niet-Spanjaard wordt u makkelijk opgenomen in het feestgedruis. “Pas je kleding er wel op aan. Dit jaar waren de Nederlandse koning en koningin met hun dochters in Sevilla tijdens het Feria de Abril. Zij hadden het goed begrepen en droegen prachtige kleding!” aldus Rosa.

Zeven belangrijke Spaanse feesten:

Castells van Catalonië

In Catalonië maken groepen castellers hoge menselijke torens. Deze castells werden in 2010 door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel erfgoed van de mensheid. De sterke mannen staan onderaan en vormen de pinya, de basis van de toren. Op de top komt de pom de dalt. Dat is meestal een kind.

Jaarlijks is er in november een goot festival in Tarragona, maar het is bijvoorbeeld ook te zien tijdens het Fiesta La Mercè dat ieder jaar op 24 september in Barcelona wordt gehouden. In Catalonië worden oude Valenciaanse dansen getoond.

Feria de Abril

Twee weken na Pasen barst het Feria de Abril los aan de oever van de Gualdalquivir in Sevilla. Er vinden prachtige optochten plaats, groepen dansen sevillanas en in de calle del infierno (de straat van de hel) staat een kermis opgesteld. Er wordt gefeest in paviljoens die worden gehuurd door families, bedrijven, vriendengroepen et cetera, maar er zijn ook publieke paviljoens, de casetas (huisjes).

Mannen gaan gekleed in een traje corto en de vrouwen in traje de gitana, de bekende zigeunerjurken van het flamencodansen.

Moros y Cristianos

In 1492 overwonnen de christenen de Moren. Dat wordt nog steeds gevierd tijdens het feest Moros y Cristianos, vooral aan de oostelijke Spaanse kust. De strijd tussen de twee groepen wordt tijdens het meerdaagse feest nagespeeld. Beide partijen zijn gekleed in traditionele middeleeuwse kleding en er wordt alleen muziek gemaakt op instrumenten die in de middeleeuwen gemeengoed waren. Het bekendste feest vindt plaats in Alcoy (provincie Alicante) van 22 t/m 24 april.

Las Fallas in Valencia

Tijdens Las Fallas wordt Valencia versierd met beeldengroepen over een actueel of een politiek onderwerp. De poppen die onderdeel zijn van een falla heten ninots. De fallas worden aan het einde van het feest verbrand. Maar er wordt nog meer gestookt tijdens dit feest dat vlak voor San José, de beschermheilige van de timmermannen, plaatsvindt. Tijdens Las Fallas is er een hoofdrol weggelegd voor vuurwerk. De herrie is oorverdovend. Om acht uur in de ochtend lopen er al mensen met rotjes door de straten om iedereen wakker te maken. De hele dag door beschikken kinderen over kistjes met knalvuurwerk. Iedere dag rond 14.00 en 1.00 uur is er vuurwerk.

San Fermin in Pamplona

Pamplona is de stad waar ieder jaar wilde stieren door de straten rennen, achter duizenden jonge mannen aan die hun snelheid en moed willen bewijzen. Deze enciero werd beroemd doordat Ernest Hemingway erover schreef. Aan het einde van de dag gaan de stieren het gevecht aan met de matadores. Maar het is vooral ook een feest waar veel gedanst, gegeten en gedronken wordt.

Semana Grande in Bilbao

In het Baskische Bilbao vindt ieder jaar na 15 augustus de Semana Grande plaats. De Baskische folklore komt tot uiting in de spectaculaire dansen en de optocht van de reuzen (desfiles de gigantes). Niet te missen zijn de traditionele txakoli-wijn en pintxos.

San Isidro in Madrid

Op 15 mei wordt in de Spaanse hoofdstad het San Isidro-feest gevierd. Het feest wordt gevierd in La Pradera de San Isidro, het park tegenover het voetbalstadion van Atlético Madrid. In het park bevindt zich de kapel Ermita de San Isidro, waar een mis plaatsvindt. De kapel is tevens het einddoel van een korte bedevaartstocht. De Madrilenen trekken daarna in klederdracht het park in om te picknicken.

 

Language Institute Regina Coeli

Rosa Heras Heras is verbonden aan de sectie Spaans van het taleninstituut Regina Coeli. Wilt u écht leren communiceren in een vreemde taal, dan volgt u een taaltraining bij Regina Coeli, ook bekend als ‘de nonnen van Vught’. Met een intensieve training wordt u in korte tijd een stuk zelfverzekerder in het spreken van een vreemde taal. Bij dit taleninstituut kunt u uw kennis ontwikkelen van de volgende talen: Spaans, Italiaans, Frans, Portugees, Engels, Duits, Russisch, Chinees, Arabisch en Nederlands.

Website: www.reginacoeli.nl

E-mail: [email protected]

Tel.: 073 – 684 87 90.

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.