Ex-topzwemster Marleen Veldhuis in Australië

Tijdens haar zwemcarrière kwam Marleen Veldhuis al verschillende keren in Australië, maar dan zag ze niet veel meer van het land dan zwembaden en hotels. Sinds april woont ze met man Camiel, dochter Hannah (4) en zoon Jules (1) voor onbepaalde tijd in Sydney.

In het afgelopen halfjaar heeft Marleen haar draai down under al helemaal gevonden. “Ik was verbaasd hoe snel je in een nieuwe omgeving je vertrouwde dingen oppakt.” “We wilden al langer naar het buitenland verhuizen”, vertelt Marleen. “Tijdens mijn zwemcarrière heb ik veel gereisd en het leek me leuk om een plek eens wat langer van dichtbij te bekijken. Vorig jaar namen we de beslissing te emigreren en in april van dit jaar zijn we verhuisd naar Sydney.” Deze stad kwam op het pad van Marleen en haar gezin door het werk van Camiel in de chemische distributie. “En Sydney is natuurlijk geen slechte stad om te wonen”, vindt Marleen. “Behalve over het feit dat we écht ver van onze familie zouden komen te zitten, hoefden we er niet lang over na te denken. Toen ik eerder in Sydney was, heb ik niet veel meer van de stad gezien dan het zwembad en het hotel. Ik wist dus niet precies waar we terecht zouden komen, maar dat heeft ons er niet van weerhouden om te gaan.”

Het huis van Marleen en haar gezin staat vlak bij het bekende Manly Beach, in het noorden van de stad. “Sydney is een uitgestrekte stad met weinig hoogbouw. We wonen in een gewone straat. Toen we eind april vertrokken, hebben we eerst anderhalve maand in een vakantiehuisje gewoond. Daarna hebben we een huis gehuurd en de container met onze spullen laten overkomen. De eerste maanden gingen supersnel voorbij. Ik was verbaasd hoe snel je in een nieuwe omgeving je vertrouwde dingen oppakt. Al snel had ik weer een zwembad gevonden. Natuurlijk zijn er cultuurverschillen waar je aan moet wennen. In het begin ken je nog niet veel mensen, maar ook dat gaat heel snel. Er zijn veel andere Nederlanders hierheen verhuisd. Sydney is een stad waar je redelijk makkelijk nieuwe contacten legt.”

VertrekNL Marleen Veldhuis

Een echt sportland

Marleen ontfermde zich tijdens de emigratie over het regelwerk, zodat haar gezin snel gesetteld was in Sydney. “Ik ben veel thuis met de kinderen en werk één dag in de week. In Nederland gaf ik vaak presentaties voor bedrijven, dat wil ik hier in Australië ook gaan doen.” Bij haar vertrek naar Sydney zinspeelde Marleen erop dat ze ook down under haar ervaring in de topsport zal gaan inzetten. “Het ligt in de planning dat ik hier inderdaad iets in de sport ga doen, dat lijkt me heel leuk. Op dit moment (half oktober, red.) ben ik zeven maanden zwanger, maar als ik bevallen ben en alles eenmaal op de rit heb, wil ik me gaan richten op het geven van techniektraining aan talenten. Ik heb hierover al contact met een zwemclub. Australië is natuurlijk een echt sportland: zwemmen is een grote sport. Als ik hier train, zie ik dat ook de recreatieve baantjeszwemmers een hoog niveau hebben.”

Flexibel

Emigreren met een jong gezin ging eigenlijk heel makkelijk, vertelt Marleen. “Als jong gezin ben je flexibel: de kinderen zijn 4 en 1 jaar. Hannah miste in het begin haar vriendinnetje uit Nederland wel, maar doordat ze nog niet naar school ging, liet ze niet heel veel vriendinnen achter. Ze gaat hier nu naar pre-school en dat gaat vanaf de eerste dag al heel goed, ook al sprak ze in het begin geen Engels en kon ze de andere kinderen niet verstaan. Ik vind het mooi om onze kinderen ook iets van een andere cultuur te kunnen meegeven. Jules is nu 1; al snel woont hij langer in Australië dan hij in Nederland heeft gewoond. En de baby die op komst is, wordt hier geboren. Al blijven we wel echte Nederlanders.” Of het makkelijk contact maken is met de locals in Australië? “Ik weet niet zo goed wat ‘de echte Australiër’ is”, zegt Marleen. “Hannah zit op school met kinderen uit Japan, Brazilië, een Brits kindje en Australische kinderen. Ze heeft een vriendinnetje uit India en een vriendje uit Engeland. Er zijn heel veel mensen die hier vijf tot vijftien jaar geleden naartoe zijn verhuisd. Sydney is daardoor heel sterk een mengelmoes.”

Britse invloeden

Australië is onderdeel van de Commonwealth of Nations; de Britse invloeden zijn merkbaar. “De mensen zijn heel beleefd tegen elkaar”, legt Marleen uit. “Daar moest ik in het begin wel even aan wennen: wij Nederlanders gaan wat losser met elkaar om. In het begin had ik daardoor soms het gevoel dat ik op mijn tenen moest lopen, was ik bang dat ik misschien een ongeschreven regel zou overtreden. Maar in de praktijk valt dat wel mee. Aan de ene kant zijn de mensen heel laid back, tegelijk merk je dat Australië een Angelsaksisch land is, met meer regels en procedures dan wij in Nederland kennen. Maar je komt er vanzelf achter dat sommige regels wat strikter gelden dan andere.” Van de rest van het land heeft Marleen nog niet veel kunnen zien. “We zijn een keer van Sydney naar Brisbane gereden en terug. Dergelijke trips willen we vaker gaan maken. Ik wil graag naar Tasmanië, het westen van Australië en Alice Springs. Australië is een heel mooi land: de natuur, de nationale parken, het strand waar we dicht bij wonen. Ik houd van bewegen en van buiten zijn, dus ik zit hier goed. En het weer is heerlijk, het is hier nu lente. En: mocht je Australië op een keer gezien hebben, is Nieuw-Zeeland ook vlakbij, net als Fiji en Bali.”

Voorlopig blijven

Tijd om Nederland te missen heeft Marleen nog niet gehad. Sinds haar emigratie naar Australië is ze een week naar Brazilië geweest en in de zomer was ze zes weken in Nederland. “Ik denk dat het een ander verhaal is als je hier twee of drie jaar woont en dan teruggaat naar Nederland. Voorlopig willen we in Sydney blijven. We hebben een visum voor vier jaar, maar dat kan vrij eenvoudig verlengd worden. Dat vind ik een fijne gedachte: dat je kunt zien hoe het gaat en zomaar opnieuw kunt beslissen te verhuizen.”

Wat zijn de dilemma’s van Marleen Veldhuis? 

  1. Anoniem wonen in een wereldstad of wonen in een kleine plaats waar iedereen je kent?
  2. Dertig graden in december of liever een winter met sneeuw en ijs?
  3. Een avond uit naar het Sydney Opera House of een avond met sporters onder elkaar op het Sportgala in de RAI in Amsterdam?
  4. Het Australische eten of de Hollandse pot?
  5. Shoppen in Sydney of winkelen in Nederland?

Dit en meer leest u in VertrekNL nr. 19

Tekst Rimke de Groot

Over Marleen

Marleen Veldhuis werd op 29 juni 1979 geboren in Borne. Tijdens haar topsportcarrière zwom ze verschillende wereldrecords en veroverde ze Europese, wereld- en olympische titels. Haar internationale doorbraak kwam in 2007 bij de wereldkampioenschappen langebaan in Melbourne, waar ze drie medailles won. In 2007 werd ze tevens gekozen tot Nederlandse Sportvrouw van het Jaar. Op de Olympische Spelen van 2008 in Peking won Marleen samen met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Inge Dekker een gouden medaille op de estafette. Daarna stopte Marleen tijdelijk met zwemmen om moeder te worden van dochter Hannah, geboren in 2010. Na haar comeback sloot Marleen haar zwemcarrière af op de Olympische Spelen van 2012 in Londen, waar ze zilver won op de estafette. In haar allerlaatste race als topzwemster behaalde ze ook nog haar eerste individuele olympische medaille: brons op de 50 meter vrije slag. In 2013 werd Marleen moeder van zoon Jules.

About Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.

Geef een reactie

*