Emigreren? Hoe zit dat eigenlijk met uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting?

Wellicht dat u binnenkort naar Frankrijk emigreert voor een mooie zakelijke kans die u aangeboden wordt of omdat u in het romantische Parijs de liefde van uw leven bent tegengekomen. Bent u met pensioen? Misschien dat het zonnige Zuid-Frankrijk, bekend om de mooie wijngaarden, u wel trekt om van uw oude dag te gaan genieten. Klinkt goed, toch?

Praktische zaken bij emigratie

Wanneer u emigreert zijn er een hoop praktische zaken die zowel in het land van emigratie als in het land van immigratie geregeld dienen te worden. Denk hierbij onder andere aan het op tijd opzeggen van de huur of de verkoop van uw woning in Nederland en het op zoek gaan naar een nieuwe woning in het buitenland. Daarnaast dient u zich in de meeste gevallen uit te schrijven als ingezetene uit de Basisregistratie Personen bij de gemeente in Nederland en in te schrijven in een vergelijkbaar register in het land van immigratie. Ook zult u in Nederland hoogstwaarschijnlijk afscheid nemen van uw tandarts en dokter en moet u niet vergeten de krant of een tijdschriftabonnement op te zeggen.

Fiscale zaken bij emigratie (het M-biljet)

Naast al deze praktische zaken is er ook een aantal fiscale zaken waaraan gedacht moet worden bij een emigratie naar Frankrijk. Zo dient er onder andere een speciaal aangiftebiljet te worden opgesteld en ingediend. Wanneer u namelijk fiscaal inwoner bent van Nederland, dient u in de meeste gevallen aangifte inkomstenbelasting te doen middels een P-biljet. Dit is het reguliere biljet voor ‘binnenlands belastingplichtigen’. In het jaar van emigratie zult u echter door de Belastingdienst uitgenodigd worden tot het doen van aangifte inkomstenbelasting middels een M-biljet: het biljet dat gebruikt wordt bij emigratie en immigratie.

Bij het opstellen van een M-biljet wordt er als het ware een splitsing gemaakt tussen de periode voor en de periode na de emigratie. Tevens wordt dit biljet gebruikt om in sommige gevallen een ‘eindafrekening’ te maken: zo kan de Belastingdienst ervoor zorgen dat er geen belastingclaims verloren gaan. In de periode voor emigratie wordt u als fiscaal inwoner van Nederland aangemerkt als binnenlands belastingplichtige en bent u belastingplichtig in Nederland voor uw wereldinkomen. Dit betekent dat u al het inkomen dat u geniet uit het binnen- en buitenland en de waarde van uw bezittingen in het binnen- en buitenland dient te rapporteren in de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting.

In de periode na emigratie wordt u aangemerkt als buitenlands belastingplichtige, omdat u fiscaal inwoner geworden bent van Frankrijk. Dit heeft tot gevolg dat u in Nederland enkel belastingplichtig bent over inkomsten waarover Nederland belasting mag heffen op grond van het belastingverdrag tussen Frankrijk en Nederland. Dit is bijvoorbeeld het geval indien u onroerend goed gelegen in Nederland bezit. Beschikt u na emigratie nog over reguliere bankrekeningen in Nederland? Deze zijn op basis van het belastingverdrag ter heffing toegewezen aan Frankrijk.

En mocht u op een dag besluiten weer naar Nederland te remigreren? Vergeet dan niet om ook voor dat jaar een M-biljet (voor immigratie) in te dienen bij de Belastingdienst.

Afsluitend zijn er – naast een hoop praktische zaken – zeker ook een aantal niet onbelangrijke fiscale zaken die geregeld moeten worden. Wij raden u dan ook aan om u ruim voor de emigratiedatum goed te (laten) informeren.

Voor meer informatie kunt u terecht bij BDO accountants en belastingadviseurs b.v

 

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.