Eco is niet saai, maar sexy!

Richard Steenblik en Willem Pieffers runnen in het binnenland van de Costa Blanca de Casa Rural (agriturismo) Refugio Marnes. In het indrukwekkende landschap met zijn gekartelde rotsen bevinden zich op het twintig hectare grote terrein van Refugio Marnes drie oude gebouwen: de boerderij La Finca waar drie gastenkamers zijn gehuisvest, de vleugel Los Establos  ook met drie kamers die gelegen zijn in de voormalige stallen van de boerderij, en iets verderop ligt het vakantiehuis La Ruina. Verscholen in de landelijke omgeving bevindt zich verder nog de luxe glamping: huurtent La Jaima.

In Spanje is de laatste jaren de populariteit van Casas Rurales flink toegenomen. Willem: “Een Casa Rural trekt ander publiek dan een Bed & Breakfast. ‘Rural’ zegt het eigenlijk al: de ligging is landelijk en afgelegen. Bij ons bevindt het eerstvolgende dorp zich op 25 minuten rijden met de auto. Onze finca ligt midden in de Costa Blanca, maar wel in de luwte. Hier zijn geen storende geluiden, waardoor het een ideale plek is om te ontspannen en het weer is hier bijna altijd goed.” Dat is precies wat de gasten van Richard en Willem zoeken: “De meeste bezoekers willen niet veel doen: uitrusten, lezen en lekker chillen bij het zwembad. Na een stedentrip naar bijvoorbeeld Alicante of een bezoek aan de nabije kust vindt men het prettig zich ’s avonds terug te trekken in de rust van ons logement.” De aangename temperaturen aan de Costa Blanca lokken het hele jaar door gasten naar Refugio Marnes voor wandel-, fiets- en klimvakanties: “Als de zon schijnt kan het ook in de winter wel 23 graden worden.”

CO2-neutraal

De logés van Refugio Marnes zijn tussen de dertig en zestig jaar, komen uit de steden, zijn hoger opgeleid, milieubewust en geïnteresseerd in ecotoerisme. “Natuurlijk zien we ook mensen uit dorpen en er zijn qua leeftijd uitschieters naar beneden en naar boven. Het merendeel komt uit Nederland en België, maar ook Engelsen, Fransen en Duitsers komen bij ons logeren: mensen van over de hele wereld.”

Bij de exploitatie staat milieuvriendelijkheid voorop: “De elektriciteit van het zwembad, de koelkasten, de vaatwasser in het hoofdhuis, de waterpompen en natuurlijk alle verlichting wordt volledig via een grote zonnestroominstallatie opgewekt. Zonder dat onze gasten het merken doen we veel aan zuivering en hergebruik van water, zodat we daar de planten mee kunnen irrigeren. Het gebruik van plastic wordt zoveel mogelijk beperkt en ons streven is om na 2017 CO2-neutraal te functioneren.” Tijdens je verblijf in Refugio Marnes kun je gebruikmaken van het smaragdgroene zwembad dat zo is aangelegd dat het grotendeels opgaat in de omgeving. “Het bieden van een unieke vakantielocatie waar gastvrijheid voorop staat en die eco is, is niet saai, maar sexy!”, zegt Willem enthousiast.

Natuurlijke materialen

Tweemaal per week, op dinsdag en donderdag, kunnen de gasten aanschuiven bij een mesa rural (table d’hote/diner). Richard staat in de keuken en maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische producten uit de regio. Zo staan bijvoorbeeld paella, scharrelkip met sherry en gegrilde groenten uit de oven op het menu. Verder biedt de keuken op verzoek voldoende vegetarische alternatieven aan. Het uitgebreide Europese ontbijt wordt geserveerd aan de lange tafel in de eetzaal van de voormalige stallen van Los Establos, die helemaal in oude glorie zijn hersteld: “Deze ruimte is ook een gezellige ontmoetingsplaats en men kan gebruikmaken van de gemeenschappelijke keuken.”

De inrichting van de kamers is hedendaags, met een mix van moderne en klassieke accenten en kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen: steen, terracotta, glas, staal en marmer. Zo zijn de wastafels gemaakt van oude marmeren voertroggen. “De kamers zijn ’eco-chic’ en aardse tinten zorgen voor warmte en rust.”

Meer info: www.refugiomarnes.com

Tekst Remon Franssen | VertrekNL 24

Meer weten over Spanje? Klik dan hier.

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.