“East meets West in Villa Sabandari”

In 2007 besloot de Belgische Dirk Weemaes, partner in een tapijtweverij, zijn aandelen in het bedrijf te verkopen. Voor het eerst in dertig jaar was hij werkloos. Dirk: “Een sabbatical dan maar, dat is tenslotte trendy. Oriënteren, lezen, in de tuin werken, lang uitgestelde klusjes opknappen, fietsen. Heerlijk! Toch? De eerste weken: zeker. Een lange vakantie. Fantastisch. Maar na een week of zes ben je zo zen als een Tibetaanse monnik en komt dat lezen je ook stilaan de strot uit.” Samen met zijn vrouw Saar Sabandar besluit hij daarom een boutique hotel op Bali te openen.

Na groen licht van een ander Belgisch koppel namen Dirk en Saar het vliegtuig naar Denpasar. Ze hadden een hotel ter overname op het oog. Dirk: “Door de Indonesische roots van mijn vrouw hadden we eigenlijk al een sterke band met het land. We hebben er familie wonen en bezochten eerder al het eiland Ambon. In België heeft Saar een opleiding als schoonheidsspecialiste gevolgd, haar expertise kon zij kwijt in het wellnessgedeelte dat we aan het hotel wilden toevoegen.” Helaas bleek het beoogde hotel ongeschikt. Wel kwam er de mogelijkheid om een privé villa op te knappen en om te bouwen tot boutique hotel met zes gastenkamers. Villa Sabandari was geboren.

Tussen de rijstvelden

Villa Sabandari is kleinschalig, met een familiaal karakter. Het ligt prachtig tussen de rijstvelden én vlak bij Ubud. Dirk: “Vooral kwaliteit vinden we erg belangrijk. We bieden onze gasten dan ook het beste uit twee culturen, dit hebben we zelf leren waarderen en koesteren. Villa Sabandari staat voor oosterse  harme en gastvrijheid gecombineerd met westerse hygiëne en comfort. East meets West. Gasten verblijven in een huiselijke sfeer, met flexibele en persoonlijke service en voldoende privacy. Onze villa telt zes kamers. Mede vanwege de kleinschaligheid hebben we ervoor gekozen geen ontbijtbuffet aan te bieden. Wel verwennen we onze gasten graag met een royaal, dagelijks wisselend ontbijt, geserveerd op een tijdstip en plaats naar keuze.” “De regio rondom Ubud is het Balinese centrum van kunst en cultuur. Er valt dan ook van alles te ontdekken in de omgeving. Bali is paradijselijk”, vertelt Dirk. “Zon, zee, een prachtige natuur, aardige mensen, heerlijk eten, cultuur, authenticiteit en ga zo maar door. De ideale bestemming voor een luxe vakantie! Bali kent geen zomer of winter, maar een regenseizoen en een droog seizoen. Maar de dagen zijn het hele jaar door vrijwel identiek. De temperatuur zakt zelden onder de 20 graden. Gasten van over de hele wereld weten hun weg naar ons hotel te vinden. Met een lichte voorsprong voor Australiërs door de geografische nabijheid.”

Het ‘grote genieten’

“Een vakantie op Bali is pas compleet met een ontspannen bezoek aan de spa”, aldus Dirk. “Onze wellness is ingericht met meubels en apparatuur zoals je dat van thuis gewend bent, maar met een exotisch tintje. Zo worden onze gasten in ons knusse spapaviljoen ontvangen met een verfrissend drankje en een heerlijk voetenbad. Het Grote Genieten kan na een intakegesprek en uitleg over de behandelingen beginnen. We gebruiken uitsluitend biologische verzorgingsproducten van hoge kwaliteit, die voornamelijk zijn opgebouwd uit essentiële oliën, algen en gewassen, en extracten en oliën van planten. Ook kunnen de gasten bij ons terecht voor traditionele massages, klassieke westerse behandelingen, manicure en pedicure.” Naast ontspanning zijn gasten bij Villa Sabandari ook voor een gezellig uitstapje aan het juiste adres. Dirk: “Veel gasten stellen onze gratis shuttlebus naar Ubud, het vrije gebruik van mountainbikes en de uitgeschreven wandel- en fietsroutes die wij aanbieden zeer op prijs.”

Duurzaam

Saar en Dirk hechten veel waarde aan duurzaam omgaan met het milieu. Ze runnen hun boutique hotel zo milieuvriendelijk mogelijk. Dirk: “Je kunt jezelf wel afficheren als hotel in de rijstvelden dicht bij Ubud, maar dan hoor je er – volgens ons – ook voor te zorgen dat die plek kan blijven bestaan. Eenmaal per week wordt bij ons het papier en plastic afval gescheiden opgehaald. Keukenafval en etensresten nemen onze medewerkers dagelijks mee naar huis als voer voor hun varkens. Groenafval uit de tuin wordt na compostering hergebruikt als grondverbeteraar. En in ons zwembad hoeven we door de installatie van een ionisator bijna geen chloor te gebruiken. Daarnaast verwarmen we het water voor vier van onze gastenkamers door middel van zonnepanelen. Dirk is voorzichtig als hij het heeft over de toekomst: “We kijken liever niet te ver vooruit, maar hopen wel van elke dag het beste te maken. En dat lukt gemakkelijk op het zonovergoten, paradijselijke Bali. Een vakantie op Bali zal te kort zijn, zoveel is zeker!” besluit hij.

 

Meer informatie op:

www.sabandari.com

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.