“Do good en feel good vanuit Phuket”

Voor haar werk in de kledingbranche reisde Lisa van Roode jarenlang op en neer richting Azië. Ze streek neer in Shanghai, Hongkong en Bangladesh. Haar man Peter de Pater volgde haar. Na alle drukte vonden ze hun rust op het Thaise eiland Phuket. Nou ja, rust? Beiden zijn druk met hun eigen bedrijven, die ze vanuit Phuket hebben opgezet. Zo startte Lisa het lifestylemerk Yoshiko Home Ware en wordt er hard gewerkt aan Lan Sabai. De combinatie van werken en genieten maakt dat het leven op Phuket hun zeer goed bevalt.

 

Waarom wilden jullie weg uit Nederland?

LISA “Begin 2006 ben ik naar Shanghai verhuisd om op een sourcing kantoor voor kleding te werken. In die tijd werd China booming en na zo veel jaren reizen naar Azië voor werk en vakanties wilde ik het leven daar echt van dichtbij beleven.”

PETER “Ik zei tegen haar: ‘Ga jij maar eerst kijken of ’t iets is en dan kom je me tijdens Chinees Nieuwjaar het jaar erop maar ophalen.’ Zo gezegd zo gedaan. Ik reisde de liefde van mijn leven achterna. En zette in Shanghai een fietstocht op, daarna in Hongkong een schilderijenbusiness en in Bangladesh richtte ik een showroom van een jeansfabriek in. Nu op Phuket ben ik een bedrijf in Pest Control begonnen. ”

Hoe zijn jullie uiteindelijk op Phuket terechtgekomen?

LISA “We waren al vaak in Thailand geweest en genoten er van de mooie cultuur, de prachtige natuur en het heerlijke eten. Phuket bezochten we nog niet eerder, want dat had een slechte naam. Maar toen we er tijdens een korte vakantie toch kwamen, vonden we er eigenlijk helemaal niets mis mee. Op Phuket kwamen onze twee dromen – een eigen huis bouwen in Thailand en daar ooit te gaan pensioneren – samen. Al is van dat laatste voorlopig nog lang geen sprake! We maakten het ontwerp voor ons huis en besloten het direct te laten bouwen, vooral omdat je je in het drukke Azië soms even wilt afschermen van de buitenwereld. Uiteindelijk zijn we hier dus permanent gaan wonen.”

PETER “We waren positief verrast toen we voor het eerst een bezoek brachten aan Phuket: het eiland bleek een tropisch paradijs en ook de omliggende eilanden zijn prachtig. En je hebt er ook goede ziekenhuizen, een internationaal vliegveld en voldoende winkelfaciliteiten. Op een kleiner eilandje zijn er minder voorzieningen, dat zou te klein worden voor ons.”

Hoe hebben jullie de emigratie beleefd?

LISA “In tien jaar tijd zijn we wel vijf keer geëmigreerd. Van Shanghai naar Hong Kong en weer terug naar Shanghai, naar Bangladesh, terug naar Hong Kong en uiteindelijk zijn we hier op Phuket gaan wonen. We dachten: ‘Hoezo later genieten, we leven nu!’

Het is natuurlijk niet altijd makkelijk, dat ver weg wonen: als er iets binnen je familie gebeurt ben je al snel te laat, ook al ben je binnen 24 uur terug in Nederland. Gelukkig bestaan Skype en WhatsApp tegenwoordig, maar dat is toch anders dan naast iemand zitten met een kopje thee, of iemand naar het ziekenhuis rijden voor onderzoeken. Zulke dingen mis je allemaal.”

PETER “Het was best een hectisch leven, de afgelopen tien jaar. Nu kan ik iedere ochtend heerlijk op mijn scootertje naar mijn werk en ik heb leuk contact met klanten in de regio. Als je iets doet wat je leuk vindt, voelt het niet als werk. Wel is het fysiek zwaar omdat we vaak in de brandende zon aan de slag zijn, daarom lig ik altijd vroeg op bed. Maar dan ben ik de volgende ochtend ook weer vroeg op en geniet ik van de fluitende vogels. En kan ik rustig aan de dag beginnen en een kop koffie drinken met mijn vrouw, naast ons zwembad.”

Hoe ervaren jullie het huidige leven op Phuket?

LISA “Als erg prettig, vooral vanwege de lifestyle. ’s Morgens vroeg de deuren van je slaapkamer openzetten en de tropische vogels horen fluiten – alsof je in een vogelpark woont, ik vind het heerlijk! Of voor het slapengaan nog een rondje zwemmen onder de sterrenhemel: helemaal onbetaalbaar!”

PETER “Maar het is in Azië wel een veel hardere wereld, meer ieder voor zich: er zijn geen sociale vangnetten zoals in Nederland. Als je niet kunt werken, heb je geen geld. Zo simpel is het. Phuket is een vakantiebestemming, dus we merken een groot verschil tussen hoog- en laagseizoen. Wij leven in het zuiden van Phuket, waar het gelukkig relatief rustig en gezellig druk is tijdens het hoogseizoen.”

Lisa, jij bent pas geleden vanuit Phuket begonnen met een eigen lifestylemerk: Yoshiko Home Ware. Kun je hier iets meer over vertellen?

LISA “Ik startte met dit bedrijf in het jaar dat ik vijftig werd. Ik keek terug op ‘de eerste helft’ van mijn leven en na jaren in de textiel te hebben gewerkt, vond ik dat het tijd werd om duurzaam bezig te zijn. Ik had in al die jaren in Azië veel armoede gezien en het starten van mijn eigen merk was altijd een droom. Logischerwijs werd het een sociale onderneming, waarbij ik anderen wil helpen een beter bestaan op te bouwen. ‘Do good, feel good’ werd mijn lijfspreuk. Alles kwam samen in Yoshiko, een woonaccessoires- en lifestylelijn met producten gemaakt door lokale ambachtslieden. De natuur is onze inspiratiebron: we gebruiken alleen natuurlijke materialen zoals zeegras, jute en kokosnoten. En we doen veel aan upcyclen: het hergebruiken van materialen zoals glas. In november 2018 bestaat Yoshiko alweer twee jaar. We prijzen ons gelukkig dat het merk aanslaat, want hoe meer we verkopen hoe meer artisans we kunnen helpen. Middels de social media vinden we over de hele wereld mensen die ons merk willen verkopen en zo zijn we nu al van Amerika tot aan Australië verkrijgbaar.”

Een nieuw project staat alweer in de bouwsteigers: Lan Sabai, een luxe resort waar coaches met hun klanten kunnen trainen. Hoe merkten jullie dat er behoefte is aan dit concept?

LISA “Ik startte Yoshiko met een kantoor en magazijn in Nederland en dus ging ik vaker naar Nederland om ons kantoor en de klanten te bezoeken. Toen ik weer eens op een koude grijze dag in de aangroeiende files stond en om me heen keek, zag ik allemaal chagrijnige gezichten. Ik zette de radio aan en hoorde dat één op de drie mensen in Nederland thuis zit met stressgerelateerde klachten en één op de zeven met een burnout. Ik schrok hiervan en bedacht hoe fijn ons leventje op Phuket is: iedere dag op slippers, langs een tropisch strand, met je tenen in het water de honden uitlaten. Natuurlijk weet ik dat niet iedereen hiervoor kiest en op Phuket zou willen of kunnen wonen, maar hoe mooi zou het zijn als mensen hier een weekje samen kunnen verblijven en onder begeleiding van een trainer of coach behoed kunnen worden voor die op de loer liggende burnout? Of denk aan bijvoorbeeld een team van managers die de neuzen dezelfde kant op willen krijgen. Al jaren blijkt dat ‘eruit zijn’ een veel groter en sneller effect heeft op groepen.”

Hoe ontwikkelde het plan zich verder? En wanneer opent Lan Sabai haar deuren?

LISA “Toen ik terug was in Thailand en een rondje zwom, viel het kwartje: hoe gaaf zou het zijn om naast ons huis, op een stukje braakliggende grond, iets dergelijks te bouwen en in te richten met Yoshiko! Uiteraard is alles van het merk dan ook te koop, maar je hoeft het niet in je koffer mee te sjouwen: het wordt gewoon thuis afgeleverd, de voorraad staat immers toch in Nederland! Ik besprak het plan met mijn business partners en zij vonden het ook een goed idee. We zijn snel gestart met de bouw. Begin 2019 is alles klaar en gaan we draaien. We richten ons nu op het maken van de website en het marketing- en salesplan. Geïnteresseerden kunnen nu al contact opnemen, er is al een wachtlijst aan het ontstaan.”

 

Bewandel uw eigen ‘path of life’ op Phuket 

In het dromerige dorpje Nai Harn (Zuid-Phuket) staat Lisa’s high end retreat met acht luxe suites voorzien van een heerlijk bed en een privé badkamer met home signature handgemaakte natuurlijke zeepjes en douchegel, huiselijk ingericht in Yoshiko-stijl. Lounge en relax op het terras aan het zwembad of op uw eigen inpandige balkon. Geniet van het meters lange zwembad dat voorzien is van ondiepe plateaus zodat u ook in het water een boek kunt lezen of kunt mediteren. Wandel door de mooie jungletuin met tropische planten en over het ‘path of life’ met de hieraan gelegen coachings- en trainingsruimte. Aansluitend de keuken, waar u iedere ochtend uw eigen gezonde ontbijtje samenstelt en waar de lekkerste biologische en vers bereide Thaise gerechten (met producten uit eigen organische tuin) worden geserveerd. Bij aankomst op Phuket wordt u opgehaald door onze chauffeur en met een luxe minibus naar het retreat gebracht. Zodra u binnenkomt door de entree waant u zich in een totaal andere wereld: een tropisch paradijs met prachtige palmbomen. U hoort de vogels en alles ruikt en proeft anders. Voor een beetje verkoeling ontvangt u bij aankomst een cool towel en een home signature mocktail. U wordt wegwijs gemaakt en uw trolley wordt alvast neergezet op de kamer, waar uw badjas hangt en uw slippers klaarstaan terwijl u uw schoenen uitschopt. Want die heeft u niet meer nodig tot de dag van vertrek!

Meer informatie op: www.yoshikohome.com en Facebook: Coaching Camp Phuket

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.