“Elke dag genieten we van het prachtige uitzicht en de oase van rust”

In dit interview kijken twee mensen terug op hun gezamenlijke emigratie naar Frankrijk. Hans en Joke Schilder. In Nederland verbouwden ze al eerder een oud huis en renoveerden het volledig. Maar het roer omgooien en weg uit Nederland leek hen ook wel wat. Beiden hadden minder plezier in hun werk en op een gegeven moment zei Hans: “Als we nou nog eens wat willen, moeten we het nu doen, anders zijn we straks te oud. ”Ze kochten een oude boerderij midden in de Franse provincie Limousin. Na wederom een verbouwing runnen ze er nu samen B&B en mini-camping Le Mas Bellanger

Jullie runnen een B&B en mini-camping in Frankrijk, waarom wilden jullie weg uit Nederland?

JOKE “In Nederland hadden we allebei een beetje genoeg van ons werk, het werd tijd voor een nieuwe uitdaging. De plannen waren er al heel lang, maar we hadden nog niet de moed om het ook werkelijk te gaan doen. Onze dochter zei: ‘Jullie hebben het er nu al zo lang over, ga het nu gewoon maar eens doen en laat je niet leiden door je angsten.’ We wilden niet per se weg uit Nederland, maar in Nederland waren de huizen die geschikt waren voor wat wij graag zouden willen onbetaalbaar. Bovendien is de kans op mooi weer hier in Frankrijk toch net iets groter.”

HANS “Ik heb vroeger in de horeca gewerkt en vind het leuk om het mensen naar de zin te maken. Door mijn ervaring als loodgieter kan ik ook gemakkelijk klussen aanpakken in huis. De mogelijkheden in Nederland waren te beperkt om onze droom waar te maken. En het relaxte Franse leven stond ons meer aan. Ondanks dat we hier ook hard werken, voelt het toch veel meer ontspannen aan. Ook is er hier meer mogelijk voor minder geld.

Hoe hebben jullie de emigratie beleefd?

JOKE “Over het algemeen positief. Ook al ging het regelen van internet en het aanvragen van een Frans kenteken voor onze bus best moeizaam. En met de elektra ging het een en ander mis, waarschijnlijk omdat we twee meters hebben. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, en nu kunnen we erom lachen.”

HANS “In het begin verliep alles een beetje rommelig. Er moest uiteraard veel worden geregeld en veel was onbekend. Dat zal waarschijnlijk bij elke emigratie het geval zijn. Je moet toch even wennen en je aanpassen aan een andere cultuur.”

Wat moet iemand die naar Frankrijk gaat emigreren weten?

JOKE “Het is vooral belangrijk dat je de taal een beetje spreekt. Vooral in het begin moet je veel dingen regelen en aanvragen. Ondanks dat wij al enkele jaren Franse les in Nederland hadden gehad, is het in de praktijk moeilijk. Gelukkig wonen er bij ons in het dorp Nederlanders, die ons hebben geholpen met allerlei dingen.”

HANS “Je moet geduldig zijn: sommige zaken die geregeld moeten worden, kosten veel tijd. Het is mooi meegenomen als je een paar rechterhanden hebt, vooral als je bepaalde werkzaamheden snel voor elkaar wilt hebben. Heb je dat niet, dan is het handig om bij de mensen ter plaatse te informeren wie je het best voor wat kunt inhuren.

Wij zijn bij een Franco-Britannique conversatieclub gegaan en hebben op die manier veel nuttige informatie ingewonnen. Zo’n club is ook goed om meer van de taal te leren: we praten nu om de week zo’n anderhalf uur lang met Fransen, Engelsen en enkele Nederlanders in het Frans over een bepaald onderwerp. Daarnaast volgen we elke week een Franse les.”

Hoe ervaren jullie het huidige leven in Frankrijk?

JOKE “Dat bevalt ons prima! We genieten elke dag van het prachtige uitzicht en de oase van rust. We zeggen weleens gekscherend: als hier vijftien auto’s op een dag voorbijkomen, is het druk! Het is hier in elk jaargetijde mooi en als we in de omgeving rondrijden, wijzen we elkaar nog voortdurend op iets moois.”

HANS “We ervaren het leven hier als veel minder stressvol dan in Nederland. Dat werkt in positieve zin door op mijn gezondheid. In Nederland had ik regelmatig last van hartritmestoornissen, dat is hier beduidend minder geworden.”

Wat maakt jullie B&B bijzonder?

JOKE “Onze chambres d’hôtes is gelegen in een mooie oude boerderij. We verhuren er drie sfeervolle kamers met eigen badkamer en een mooi uitzicht. Om het vakantiegevoel helemaal compleet te maken verzorgen we ook maaltijden voor onze gasten. Deze worden geserveerd in onze gezellige gemeenschappelijke ruimte, de salle à manger. Daarnaast hebben we een mini-camping met een eigen sanitairgebouwtje voorzien van twee douches en twee toiletten. De camping is een leuke aanvulling en brengt wat extra reuring. Campinggasten kunnen als ze dat willen ook aanschuiven voor een maaltijd of een uitgebreid ontbijt. Mocht het weer eens iets minder zijn, dan kun je evengoed lekker buiten zijn in onze nieuwe sfeervolle buitenkamer, de salon de jardin.”

HANS “De rust en de ruimte hier zijn heel aangenaam. De kamers zijn comfortabel en de sfeer in de kamers wordt door iedereen gewaardeerd. De ruime tuin biedt vele plekjes om te genieten. En ook niet onbelangrijk, het karakter van het vierhonderd jaar oude huis en de schuur zijn bewaard gebleven.”

Wat zijn jullie toekomstplannen?

JOKE “In de toekomst willen we de oude porcherie, oftewel de oude varkensstal omtoveren in een gîte: een appartement waar de gasten zelf kunnen koken. Ook willen we achter de oude schuur aan de overkant nog een terras maken, om daar in de avonduren nog lekker te genieten van de ondergaande zon. In de oude schuur zien we mogelijkheden voor een haard en op de zolder een speelzolder voor kinderen, zodat zij zich ook met regenachtig weer kunnen vermaken. Plannen genoeg!”

HANS “We hebben veel plannen, maar bijten ons daar niet in vast. Een uitbreiding in de vorm van een gîte zien we zeker zitten. En we willen, misschien door middel van verharding, de mini-camping beter geschikt maken voor campers. Voor de rest laten we het op ons afkomen, gewoon zoals het komt!”

Meer info op: www.le-mas-bellanger.nl

Meer weten over Frankrijk: lees het magazine VertrekNL Frankrijk

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.