Casa I Fortunelli – Idealistische droom wordt werkelijkheid

Maak kennis met Francien Meuwissen en Frans de Rijk. Zij namen de stap om in de Italiaanse streek Piemonte een B&B en activiteitencentrum, Casa I Fortunelli op te zetten. “We kwamen hier vrij idealistisch, zonder een pak geld en we wonen hier nu tien jaar fantastisch. We delen dat gevoel graag”, aldus Francien. VertrekNL spreekt haar over de combinatie van hun passies muziek en eten en het runnen van een B&B.

Beiden zijn hoog opgeleid. Francien deed drie conservatoriumstudies en is blokfluitist, zangeres en dirigent. Frans werkte als orthopedagoog. Ze leerden elkaar kennen via de muziek. Na een vakantie in Italië bleef het idee een eigen B&B te gaan runnen in hun hoofd rondspoken. “Het is eigenlijk als een grap begonnen. Maar de gedachte aan een B&B bleef en voor ons gevoel moesten we toen de stap zetten, omdat we anders misschien te oud zouden zijn.” Ze runnen de B&B samen. Francien geeft daarnaast cursussen op het gebied van muziek en Frans geeft kookcursussen. Een perfecte combinatie!

 

Puur en authentiek Piemonte

Casa I Fortunelli ligt in het zuiden van de Italiaanse streek Piemonte. Francien: “Het Toscane van zestig jaar geleden. Hier is nog rust, ruimte en ongerepte natuur te vinden. Het is zo mooi en puur. Ook de mensen zijn erg vriendelijk. Het eigenlijke plan was om in Toscane renaissancecursussen te geven. Florence is immers de bakermat van de renaissance. Maar we vonden het ook erg belangrijk dat de locatie op een dag rijden vanuit Nederland zou zijn. Zo zijn we in Piemonte terechtgekomen.” De regio is ontzettend divers. Op anderhalf uur rijden van de B&B vindt u de Alpen. “Op heldere dagen kun je zelfs vanuit onze tuin de bergtoppen zien”, vertelt Francien. “En rijd je richting het zuiden, dan ben je met een uurtje aan de Middellandse zee. Genua en Turijn zijn vanuit de B&B goed te bereiken. Maar bezoek ook eens het kleinere Alba, Cuneo, Mondovi en Acqui Terme. Historisch gezien zijn dit ook zeker hoogtepunten. Gasten die van wijn en lekker eten houden, kunnen een bezoek brengen aan Barolo, Barbaresco en Asti, bekend om hun wijnen. Naast truffels zijn er op tien kilometer afstand van de B&B veel hazelnoten te vinden. Cortemilia geldt als hoofdstad van de hazelnoten, elk jaar worden er in augustus feesten georganiseerd waarin de hazelnoot de hoofdrol speelt. Je loopt dan door Cortemilia en komt hazelnoten in alle mogelijke verschijningsvormen tegen: olie, taarten, koekjes, geroosterd, gesuikerd, in de vorm van ‘Nutella’ en nog veel meer. Piemontezers zijn een trots volk. Ter ere van de streekproducten worden daarom jaarlijks veel festivals georganiseerd. Bijvoorbeeld in Alba, de stad van de truffel, met in oktober en november elk weekend een echt truffel- en wijnfeest.”

Casa I Fortunelli heeft drie tweepersoonskamers. “We zijn een B&B in de puurste zin van het woord en dus klein. Dat heeft natuurlijk zeker zijn charmes.” Elke kamer heeft twee eenpersoonsbedden en een eigen badkamer met douche en toilet. Het ontbijt wordt geserveerd op het overdekte terras of in de kruidentuin. Gasten mogen de hele dag vrijblijvend in de tuin genieten van de rust, het prachtige weer en het uitzicht. Er kan gebruik worden gemaakt van de kleine keuken die voorzien is van alle gemakken, denk bijvoorbeeld aan een koffiezetapparaat, waterkoker, koelkast en magnetron. “In ons kleine ‘dorpje’ zijn niet veel voorzieningen, dus bieden we onze gasten ook de optie om deel te nemen aan het avondeten. Dit gebeurt dan ook vaak. We eten altijd samen aan een grote tafel. Mensen met totaal verschillende beroepen zitten dan naast elkaar, dat levert vaak mooie gesprekken op”, vervolgt Francien.

 

 

Logeren bij muzikanten

Vooral Nederlanders en Belgen weten hun weg te vinden naar Casa I Fortunelli. “Onze Nederlandse gasten komen uit alle windhoeken, van Groningen tot Maastricht. De B&B ligt in een kleine borgata, een gehucht behorend bij een klein dorp qua inwoneraantal, maar qua oppervlakte is het wel erg groot. Zo is het al meerdere keren gebeurd dat gasten het gemeentehuis aan de andere kant van de berg gemakkelijk konden vinden, maar daar voor de deur strandden. En niet alleen vanuit het gemeentehuis wordt gasten de weg gewezen, ook de nonnen uit het klooster wijzen gasten met een Nederlands nummerbord automatisch de weg naar Casa I Fortunelli. Gelukkig is de B&B van I musicisti, zoals Frans en Francien door hun dorpsgenoten liefkozend worden genoemd, een begrip in de regio. Beiden zijn goed geïntegreerd. Zo geeft Frans Engelse les aan Italianen en zit hij in de gemeenteraad. Francien houdt zich bezig met de begeleiding van een kinderkoor, een vrouwenkoor en een kamerkoor. Muziek neemt ook een belangrijke plaats in binnen de B&B. Zo zijn er dit jaar zes muzikale cursussen gepland. Denk aan cursussen in renaissancemuziek, classic meets jazz, een week met masterclasses gegeven door Marco Beasley en de mogelijkheid tot coaching voor koren. Francien geeft leiding aan verschillende cursussen, Frans doet actief mee als lid van de groep. Daarnaast is hij de kok en verzorgt hij alle maaltijden. Francien: “Wij interesseren ons erg voor de Italiaanse keuken. Vooral de Cucina Povera, de zogenaamde ‘arme keuken’, met zijn eerlijke producten voornamelijk uit het seizoen, spreekt ons aan. Het is het eten van vroeger en een beetje zoals men het binnen de slowfoodbeweging kent: mooie streekproducten met weinig kilometers. En in de zomer komt de biologisch geteelde groete en fruit natuurlijk uit de eigen tuin. We kijken hierbij ook naar de geschiedenis. Van oudsher wordt er in Piemonte bijvoorbeeld weinig vis gegeten.” Frans neemt diverse kookcursussen voor zijn rekening. Mogelijkheden zijn het maken van verschillende antipasto-gerechten, het maken van pasta of gnocchi en een bezoek aan een wijnboer. “Al zijn we op de eerste plaats voor de muziek gekomen, eten blijft hier ook ontzettend belangrijk”, legt Francien uit. “Italianen hangen erg aan hun tradities, vooral wat betreft eten. In Piemonte maken ze bijvoorbeeld geen pasta bolognese, hier heet dat pasta al ragù en dat luistert erg nauw!”

 

 

Frans en Francien voelen zich echt thuis in Piemonte. De taal was in het begin nog wel een dingetje, maar al doende leert men. Francien: “In de Nederlandse vertaling betekent Casa I Fortunelli ‘het huis van de geluksvogels’. Een logo met een vogel lag voor de hand. Maar de Italianen kennen deze letterlijke vertaling helemaal niet. Die vogel, daar snapten ze niets van! Italianen vertalen ‘fortunelli’ meer als ‘bofferds’.” De B&B doet zowel zijn Nederlandse als Italiaanse naam eer aan. “Zoals het nu gaat, gaat het helemaal goed. We hebben het hier fijn en we hopen hier oud te worden. Onze droom is werkelijkheid geworden.”

B&B Casa I Fortunelli, Francien Meuwissen en Frans de Rijk, Regione Piansoave 26, Pezzolo Valle Uzzone, Italië, 0039 017387157, [email protected]www.fortunelli.eu

Lees meer over emigreren naar Italië. Klik hier.

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.