Begin geen B&B in de USA

Al sinds 1995 helpt Hans Spies met zijn bedrijf Professional Business Brokers International (PBBI) internationale klanten uit heel Europa met hun zoektocht naar een geschikt bedrijf in de VS. Via kantoren in het Nederlandse Tiel, de Amerikaanse staat Florida en hun uitgebreide netwerk kan PBBI bedrijven aanbieden in de Verenigde Staten. De nadruk ligt op Florida, maar in de loop der jaren zijn ook veel klanten gelukkig gemaakt met een bedrijf in de staten Californië, Texas, Mississippi, Massachusetts, Georgia en New York. 

Hans Spies vertelt: “Door mensen te helpen bij het aankopen van een bedrijf in Amerika, bieden wij de mogelijkheid om wonen en werken in de VS te combineren. Soms wordt er gezocht naar uitbreidingsmogelijkheden van Europese bedrijven in een van de Amerikaanse staten. Maar het merendeel van de klanten van PBBI is juist persoonlijk geïnteresseerd. Als je als individu namelijk investeert door een bedrijf te kopen, biedt dit de mogelijkheid om een visum aan te vragen. De slagingskans is hoog: tot op heden heeft honderd procent van de PBBI-klanten het aangevraagde E2- of L1-visum daadwerkelijk ontvangen.”

Amerikaanse makelaars vinden Europese klanten vaak minder interessant, voornamelijk vanwege de visaprocedures, maar ook simpelweg omdat het hen aan de kennis ontbreekt om deze klanten goed te kunnen bedienen. Ze steken hun waardevolle tijd dus liever in kopers uit eigen land. PBBI is ingericht op het assisteren van Nederlanders die graag een bedrijf willen kopen in een van de Amerikaanse staten. Klanten worden bijgestaan in het gehele traject. Van het zoeken en vinden van een geschikt bedrijf, de visaprocedures tot de daadwerkelijke aankoop en overdracht van het bedrijf. “Vaak begint het met een mailtje of een telefoontje. Van daaruit moeten wij ontdekken of we echt iets voor de klant kunnen betekenen. Investeren in een bedrijf in de VS, daar hangt natuurlijk een bepaald prijskaartje aan en zakelijk inzicht is een vereiste”, zegt Spies. Wat volgt is een persoonlijk gesprek. Wat zijn de plannen? Wat is haalbaar? Wil de klant echt emigreren? Spies: “Na vakantieperiodes stijgt bij ons het aantal aanvragen enorm. Maar we willen mensen op het hart drukken: denk er echt goed over na.”

‘Out of the box’ denken

Visumeisen, de ligging van het bedrijf en affiniteit spelen een grote rol in de zoektocht. Toch kan Spies het niet laten ‘out of the box’ te denken. “Als mensen hier in Nederland bijvoorbeeld een hondenkennel hebben, gaan ze automatisch op zoek naar een Amerikaanse hondenkennel die te koop staat. Dat is natuurlijk logisch, want daar hebben ze ervaring mee. Of ze zoeken juist erg in een bepaalde buurt, bijvoorbeeld dicht bij het vakantiehuis dat ze al bezitten.” Soms wordt de keuze dan erg beperkt en een enkele keer zelfs onmogelijk. PBBI kan een selectie van nieuwe mogelijkheden geven: bedrijven in segmenten waar de klant zelf niet zo snel aan zou denken.

Spies: “Op deze manier selecteren we een paar bedrijven die écht interessant kunnen zijn. We vragen dan aan de klant om bij deze bedrijven te gaan kijken. Een bezoek zegt namelijk veel meer dan informatie op papier. Na deze bezoeken overleggen we met de klant of ze met een van de bedrijven verder willen gaan. Als er een bedrijf bij is dat ze zouden willen kopen, wordt er een contract opgesteld met een aantal ontbindende voorwaarden. Hierbij moet onder meer gedacht worden aan boekenonderzoek, leasecontracten en het wel of niet ontvangen van een visum”, vervolgt Spies. Dit gaat vaak fout als mensen zelf op zoek gaan naar een bedrijf in de VS. Een bedrijvenmakelaar in Amerika werkt voor de verkoper en zal geen contracten opstellen die nadelig kunnen zijn voor zijn opdrachtgever. Hij zal dus uit zichzelf geen rekening houden met de wensen van de koper, zoals ontbindende voorwaarden rond het visum.

In zijn carrière van ruim twintig jaar binnen deze branche heeft Spies dit al vaak meegemaakt: “Mensen kopen op eigen houtje een bedrijf en maken vervolgens fouten. Ze krijgen bijvoorbeeld geen nieuw leasecontract of nog erger: ze krijgen geen visum. Wat volgt is dat men aan de koop vastzit, maar dus zelf niet naar Amerika kan vertrekken. En dat wil je natuurlijk niet.” Visumaanvraag en koop lopen bij PBBI parallel.

Florida

Ervaring leert dat Nederlanders vaak op zoek gaan naar emigratiemogelijkheden in de staten Florida en Californië. “Dat zijn zo’n beetje de vakantiestaten. Veel Nederlanders zijn er al eens geweest en het mooie weer lijkt hen zeer geschikt om zich er definitief te vestigen”, licht Spies toe. Vooral Florida heeft als staat voor bedrijven en ondernemers een zeer voordelig belastingsysteem. De eigen investering is er een stuk lager dan in Californië en ook het levensonderhoud is er voordeliger. Daarom kiest men vaker voor ‘The Sunshine State’. Voor PBBI speelt een ander voordeel mee. “In Florida zijn makelaars verenigd in de Business Brokers of Florida (BBF), dit zorgt voor een betere en soepelere samenwerking. Het is gemakkelijker om geschikte bedrijven te vinden en hier veel informatie over te ontvangen. In andere staten bestaat een dergelijke overkoepelende organisatie vaak niet en werken we met afzonderlijke makelaars,” aldus Spies.

Visumkeuze

Het visum is erg belangrijk. Over het algemeen zijn er vier soorten visa: E1 voor handelaren, E2 voor investeerders, L1 voor bedrijven met werknemers die worden uitgezonden naar de VS en het EB5-visum: de zogenaamde Green Card. Aan deze verschillende visa hangen verschillende voorwaarden. Mensen zijn vaak slecht op de hoogte van de mogelijkheden. Op internet is veel informatie te vinden, maar dit maakt het vaak juist ook erg verwarrend.

PBBI werkt met ervaren visumadvocaten. Ze verzorgen de aanvraag tot in detail en dienen alle bedrijfsgegevens in. Spies vertelt: “Vaak wordt gekozen voor het E2-visum. Men laat in dat geval alles in Nederland achter en begint in Amerika een nieuw bedrijf. Dit is de eenvoudigste optie. Op een E2-visum mag de partner namelijk ook buitenshuis werken. Als iemand bijvoorbeeld een klusjesbedrijf overkoopt, is de partner niet verplicht om ook binnen dit bedrijf aan het werk te gaan. Hij of zij kan indien gewenst ergens anders aan de slag gaan.” Een E2-visum is slechts tijdelijk geldig, het moet elke vijf jaar worden verlengd. Dit kan oneindig, zolang het bedrijf maar aan alle eisen voldoet. “Een van de eisen van dit visum is het scheppen van werkgelegenheid voor een of meer Amerikaanse werknemers. Dit is waar vaak problemen ontstaan,” aldus Spies.

“Veel van onze klanten willen een B&B beginnen, dat blijft toch het summum. Ik zeg dan altijd: begin geen B&B, dat moet je echt niet willen. B&B’s met een beperkt aantal kamers zijn vaak eenmansbedrijfjes. De aanvraag van het visum komt vaak wel rond, maar in de verlenging loopt men vast. Want ja, om nu een Amerikaan enkel in dienst te nemen om de eieren voor het ontbijt te bakken… Dat doet niemand.”

Voor meer informatie: www.pbbi.nl

Tekst: Nikki van Schagen | VertrekNL Amerika