B&B in Zweden van basic tot comfortabel

In VertrekNL magazine Zweden vertellen Trees en Paul van Alphen vol passie over hun B&B en vakantiehuizen in Värmland. Het gebied kent ongerepte natuur met uitgestrekte bossen, meren en bergen. Aan cultuur ook geen gebrek: oude kerken, zilver- en mineraalmijnen, kunst, tentoonstellingen en festivals. 

“We zijn niet naar Zweden geëmigreerd omdat we het in Nederland niet goed hadden. Privé en werk liep het eigenlijk hartstikke lekker, we hadden het prima naar ons zin.” Trees had een ergonomisch adviesbureau en Paul was chef van een handboekbinderij. Maar toen Trees Paul de vraag stelde: “Zou je dit tot je 65e willen blijven doen?”, was zijn antwoord een overtuigd NEE. Trees: “Onze vrienden snapten er eerst niet veel van: ‘waarom emigreren, je hebt het hier toch goed?’. Daar zat wel wat in, maar dat was niet het punt. Paul wilde meer buiten in de natuur zijn, zoals een boswachter, een boer of een natuurgids dat is. Omdat ook ik enorm van het buitenleven houd, zijn we na gaan denken over hoe we dit het best konden realiseren. Eerst hebben we naar de mogelijkheden binnen Nederland gekeken, maar ook naar die in het buitenland, zoals in Tsjechië; daar is veel ongerepte natuur. Uiteindelijk hebben we voor Scandinavië gekozen.” Trees heeft als ergotherapeut gewerkt in Noorwegen; Scandinavië was voor haar bekend terrein. Samen met Paul bracht ze er menig vakantie door. “Onze nieuwe woonplaats moest binnen een dag reizen vanaf Nederland liggen. Het werd Zweden omdat daar de prijzen gunstiger waren dan in Noorwegen”, legt ze uit. “Het is een heel prettig land om te wonen, het geeft ons een echt vakantiegevoel en de wildernis met zijn immense oerbossen is nog onberoerd.”

Van basic tot comfortabel
In het voorjaar van 2005 emigreerden Trees en Paul naar Zweden. Het eerste project dat ze aanpakten was een slecht draaiende camping, die ze uitbouwden met tien stuga’s (campinghutten), een activiteitencentrum met outdooractiviteiten en de verhuur van kano’s, mountainbikes en visbootjes. Het werd een succes, maar de geplande uitbreiding en nieuwbouw kon na vijf jaar onderhandelen over grond met de gemeente nog altijd niet plaatsvinden, waarna Trees en Paul besloten de knoop door te hakken en het geheel te verkopen. “Aanvankelijk dachten we aan een sabbatical, maar je weet: het bloed kruipt waar het niet gaan kan.” Al snel begon het stel met de verhuur van een vakantiehuis en inmiddels staat de teller reeds op zes eigen huizen. Deze vakantiewoningen variëren van ‘basic’ tot ‘comfortabel’, en liggen direct aan het meer, in het bos of aan de rand van het dorp met een prachtig zwemstrand en diverse voorzieningen op loopafstand. “Alle woningen ademen die typische Zweedse sfeer uit van hout, een rustieke inrichting en de aanwezigheid van een houtkachel.” De vakantiehuizen liggen centraal in Värmland en vormen een prima uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving of een bezoek aan de diverse musea en kunsttentoonstellingen. De twee nieuwste aanwinsten zijn Trollbäcken (Trollenbeek) en AnnGrethes Ö (AnnGrethes eiland). Het eerste huis is een echt Zweeds timmerhuis, opgebouwd uit boomstammen, erg sfeervol en van alle gemakken voorzien, zoals een vaatwasser, sauna, wasmachine, televisie en houtkachel. Het huis ligt op een wildwissel, dus u loopt een grote kans in de schemer reeën en elanden voorbij te zien komen. AnnGrethes Ö staat op een unieke locatie: een eilandje in het Storsjönmeer. Het onderkomen is eenvoudig, maar ook zeker comfortabel, met een adembenemend uitzicht over het meer. U heeft onder andere een zonnepaneel, voor het opladen van uw telefoon of laptop. Er is een koelkast en een gasfornuis aanwezig, maar koken op het houtfornuis behoort ook tot de mogelijkheden. Verder heeft u de beschikking over een Zweeds buitentoilet en een eigen boot. “Ja”, zegt Trees, “deze idylle is zeer geschikt voor rustzoekers en natuurliefhebbers; voor mensen die van de rijkdom van eenvoud en privacy houden. En; bij hoogwater neem je het bootje over; het is maar vijftienhonderd meter, maar het gevoel van een eiland blijft natuurlijk!”

Bed and Breakfast

Zelf woont het stel in een authentieke Zweedse boerderij. Naast dit gebouw ligt een gastenverblijf dat dienst doet als Bed and Breakfast. Het is compleet ingericht met een eigen douche, toilet, privé keuken en een houtgestookte sauna. Op 200 meter afstand van de boerderij ligt Trollbäcken met nog eens vier kamers voor overnachtingen. “Bij het ontbijt kunnen de gasten genieten van eitjes van onze eigen kippen, van onze zelfgemaakte honing en ook van de melk en kaas van onze Zweedse Fjällkoeien”, vertellen Trees en Paul terecht trots. Binnen loopafstand kun je heerlijk vissen en zwemmen in het Rådasjönmeer. Ter plaatse is het huren van kajaks, kano’s, roeiboten en mountainbikes mogelijk. 5 Genieten van de nazomer

De gasten zijn voor zeventig procent afkomstig uit Nederland en België. Verder zien we voornamelijk Zweden, Noren en Duitsers. De toeristen komen met name om het echte Zwedengevoel te ervaren: de ongerepte natuur, de rust en het avontuur. Wij begeleiden kanotochten en gaan op zoek naar bevers, maar houden bijvoorbeeld ook paddenstoelexcursies waarbij we de eetbare plukken en bereiden boven een houtvuur op een mooie open plek in het bos.” “Soms sta je oog in oog met een eland of vind je sporen van een wolf of een beer; dat kan hier allemaal”, aldus Paul. “We doen ons uiterste best het de gasten naar de zin te maken. Ons doel is geslaagd wanneer onze gasten met een warm gevoel en een glimlach op hun gezicht anderen vertellen over hun verblijf bij ons in Zweden.” Er zijn ook logés die voor hun huwelijksreis langskomen. “Een tijdje terug hadden we gasten die op huwelijksreis waren, en onze verrassing was groot toen negen maanden later een geboortekaartje op de mat viel. Made in Sweden!”, vertelt Trees met een lach in haar stem. De logementen lokken daarnaast vissers en jagers hun kant op. “We organiseren geen speciale reizen op dit gebied, maar de gasten weten zelf hun weg te vinden en we geven natuurlijk altijd advies.” Ook gezinnen met kinderen kunnen het avontuur bij Trees en Paul waarderen: “Maar jongelui op zoek naar een disco zul je bij ons niet tegenkomen.”

Meer informatie: www.facebook.com/AdventureTravelSweden www.adventuretravelsweden.com www.visithagfors.se/sv/bo/bed-breakfast-hagfors-livet-pa-landet-i-varmland-44693

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.

Website

Geef een reactie

*