B&B in Canada floreert bij sneeuwstormen

Liane Greter beheert samen met haar partner Kores Wouters B&B L’Ancrage in de provincie New Brunswick aan de oostkust van Canada. Nou ja ‘samen’…, dat nog niet helemaal, maar binnenkort is het dan eindelijk zo ver.

Het huis van Liane en Kores in Nederland is nog steeds niet verkocht. “Kores is in Nederland blijven wonen en werken als zzp’er; we konden het ons niet veroorloven samen in Canada te verblijven. Gelukkig komt hij elke drie à vier maanden een paar weken over. Eigenlijk draai ik de B&B in het hoogseizoen in mijn eentje.” Beiden hebben bij de Koninklijke Marine gewerkt en tijdens een gemeenschappelijke reis op een van de fregatten naar Canada werden ze niet alleen verliefd op elkaar maar ook op het ruige land. Deze gemeenschappelijke achtergrond heeft nu een groot voordeel: “Wanneer je werkt bij de Marine, is er altijd wel een partner langer van huis, dus dat zijn we al gewend”, verklaart Liane. Gelukkig gloort er licht aan de horizon: “We hebben het huis in Nederland voor een jaar aan een expat verhuurd: de ene expat helpt de andere”, zegt ze lachend. “Kores logeert ondertussen bij zijn zus en in april 2016 komt hij definitief naar Canada.”

Ikea

Op 20 juni 2013 opende Bed & Breakfast L’Ancrage haar deuren. Het pand is eerder in gebruik geweest als logement met vijf kamers en vormde zo een goede basis. Liane: “We zijn flink aan het klussen geslagen, we pakten de verfkwast en kochten nieuwe spullen voor de kamers.” De B&B was nogal gedateerd, maar na deze grondige renovatie zien we een eigentijdse look met veel licht hout en frisse kleuren. “Het doet Scandinavisch aan en van mij mag je het ook wel IKEA-stijl noemen hoor”, aldus Liane.

DSC00051 DSCN2371

De gasten komen overal vandaan: het grootste aandeel vormen de Europeanen, die ongeveer veertig procent van de boekingen voor hun rekening nemen. Dit zijn voornamelijk Zwitsers, Duitsers en Fransen. “New Brunswick is tweetalig; bewoners uit de Franstalige provincie Quebec trekt dit aan, want daar zit men niet altijd goed in z’n Engels. Ook ontvangen we veel gasten voor trouwerijen, reünies, begrafenissen en familiefeesten; in Canada zijn de afstanden veel groter dan in Nederland en de mensen zoeken vervolgens een plek om te overnachten, omdat op en neer rijden geen optie is. Verder is er de toevallige bezoeker, die op doorreis is en ‘s avonds aanklopt voor een verblijf van een nacht”, besluit Liane. Al deze bezoekersgroepen verdelen de resterende zestig procent evenredig onder elkaar. De gasten zijn gedifferentieerd in leeftijdsopbouw, maar het zwaartepunt ligt toch bij mensen tussen de veertig en vijftig jaar. “Jonge gezinnen met baby’s komen hier niet veel, daar is een B&B uiteindelijk toch minder geschikt voor.” Het merendeel van de avontuurlijke logés wordt aangetrokken door de indrukwekkende natuur. Het gastenhuis grenst aan het Kouchibouguac National Park. Dit park omvat barrière-eilanden, duinen, lagunes, kwelders en bossen. Het biedt een habitat voor zeevogels en het spreekt voor zich dat je hier fantastisch kunt wandelen en fietsen. “Én misschien wel wilde dieren zien, zoals beren en coyotes”, vult Liane aan. In de achtertuin van L’Ancrage ligt een kleine steiger direct aan de rivier de Kouchibouguacis, waardoor de gasten met een kano of kajak gemakkelijk de rivier op kunnen. Een ander hoogtepunt is de Little Big Bear Safari: elke avond komen daar zo’n acht à tien wilde beren op bezoek om te eten. “Natuurlijk zijn ze wel enigszins gedomesticeerd, doordat ze gevoerd worden, maar het blijft een fantastische ervaring!”

Lianekayak051013tochtje

Werkers

In de winter zijn er in de omgeving veel wintersportmogelijkheden. Het is een vlak landschap, dus men kan bijvoorbeeld prima sneeuwschoenwandelen, langlaufen en met de sneeuwscooter op de bevroren rivier rijden. Liane: “Het is met name de lokale bevolking die hiervan gebruikmaakt; mijn gasten komen daar niet speciaal voor, maar dat kan natuurlijk veranderen. In de winter is er sowieso niet veel toerisme, maar de B&B is gewoon open. Soms heb ik werkers te gast, die wonen dan te ver weg om iedere avond naar huis te rijden. Verder heb ik dus familiegerelateerde bezoekers en gestrande reizigers: men denkt: ‘ach, die sneeuwstorm, daar kom ik nog wel doorheen’ – dat lukt dus niet altijd en aangezien ik een van de weinige logementen ben die open is, komen deze mensen vaak hier terecht.” Het ontbijt wordt geserveerd tussen 07.00 en 10.00 uur, maar voor de werkers staat het ontbijt meestal al om 06.00 uur klaar. Het bestaat uit een ruim broodassortiment, ontbijtgranen, yoghurt, kaas, vleeswaren, drie soorten jam en een grote hoeveelheid fruit, waaronder frambozen uit eigen tuin. “Iets warms zit er ook altijd bij: een gekookt eitje, een roerei, een omelet of een pannenkoek. Als Kores hier permanent verblijft, zijn we van plan meer eigen producten aan te bieden, zoals jam en brood. Het ontbijt wordt nu reeds prima beoordeeld en de meeste gasten vinden het zeer uitgebreid en luxueus”, zegt ze opgewekt. “Het is fijn een eigen bedrijf te hebben; elk resultaat is echt te wijten of te danken aan jezelf, en beiden zijn we servicegericht. Met een portie gezond boerenverstand is het mogelijk van een B&B een succes te maken. We hebben zelf veel gereisd, dan weet je wat je prettig vindt – en dát proberen wij onze gasten te bieden.” Het paar is niet stil blijven zitten. Voor de gasten zijn inmiddels zes kamers beschikbaar en er zijn vier mooie witte cottages op het terrein geplaatst. De huisjes zijn voorzien van een volledig ingerichte keuken en variëren in grootte: drie hebben twee slaapkamers, de vierde heeft er een. “Ik wilde ook deze gasten een ontbijt voor acht à tien dollar aanbieden, maar een blik op de ontbijtruimte liet mij al snel inzien dat dit gewoonweg niet ging passen!”

DSCN3008

Een nieuwe uitdaging dient zich alweer aan: op het terrein staat een grote koeienschuur, waarvan de vloer, de buitenkant en het dak ondertussen zijn gerestaureerd. “De binnenkant is nog gewoon een schuur, het is de bedoeling dat we daarin twee appartementen gaan realiseren”, aldus Liane. Liane en Kores werken niet meer bij de Marine, maar van een uitdagende missie zijn ze nog altijd niet vies. Meer informatie:

Meer weten over wonen en werken in Canada? Lees dan de VertrekNL Canada special – klik hier.

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.

Website

Geef een reactie

*