Authentiek restaurant in de Bourgogne

Heeft u altijd al een dorpsrestaurant willen runnen in het hart van de Bourgogne? Dan is dit uw kans. De huidige Franse eigenaresse heeft eerst het oude dorpscafé gerund en in 1999 dit pand aangekocht en het geheel verbouwd tot café-restaurant. De totale investering in het gebouw bedroeg ten minste € 180.000 en is nu voor een zeer scherpe prijs over te nemen.

Het object biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het omvat een volledig ingericht en draaiend café-restaurant met een drank-, tabaks- en loterijvergunning. Het horecagedeelte bestaat uit een restaurantzaal van 55 m2 voor zestig couverts, inclusief een lichte veranda, een bar, een volledig geoutilleerde keuken en een ruim toilet. Makelaar Joost Kubbe: “In een traditioneel Bourgondisch dorp als dit, heeft een traditionele Bourgondische keuken de meeste kans van slagen.” Het aantal potentiële klanten is aanzienlijk te noemen: “Tussen de middag komen veel werklieden de benen onder tafel steken; in de Bourgogne weigert een werkman om een trommeltje voor tussen de middag mee te nemen. Daarnaast is er voldoende capaciteit voor bussen; daar ligt een grote markt. ‘s Avonds is het de beurt aan de regionale klanten en de vele toeristen die dit gebied bezoeken.”

VertrekNL Morvandelle 2

‘s Avonds op zoek naar vertier

Op enkele kilometers afstand van het restaurant, op de Mont Beuvray, ligt het Keltisch archeologisch museum Bibracte met zijn opgravingen. In 2014 bezochten ruim 40.000 bezoekers dit museum en gedurende zes maanden per jaar verblijft hier een fors aantal archeologiestudenten (met hun professoren) uit geheel Europa; zij verzorgen de opgravingen en zoeken ‘s avonds vertier. Op tien kilometer afstand vinden we ook nog het Europese centrum voor Keltisch archeologisch onderzoek. “Dit zijn allemaal potentiële klanten van het restaurant.” Daarnaast kan de nieuwe eigenaar gasten trekken met het organiseren van themamiddagen en -avonden. “Die kunnen gretig aftrek vinden, want veel vertier of concurrentie is hier niet”, aldus de makelaar. Het restaurant ligt centraal in het dorp, aan een groot, ruim opgezet plein. Het dorp heeft een dynamisch nieuw gemeentebestuur, dat het dorpsplein nieuw leven wil inblazen. Aan een uitbreiding van het terras (tot zestig zitplaatsen) zal de gemeente haar volledige medewerking verlenen. “Dit is uitstekend voor de rentabiliteit van het etablissement; nu zijn er slechts twaalf terrasstoelen.” Boven het horecagedeelte bevindt zich een ruim, direct bewoonbaar appartement van 90 m2. Het heeft een woonkeuken, drie kamers, een badkamer en een toilet. Op de zolder bevindt zich nog een kamer en een ruimte die verbouwd kan worden. De totale perceeloppervlakte bedraagt 800 m2, inclusief een (groente)tuin.

Van theelepeltje tot fornuis

Het dorp herbergt een kleine supermarkt, bakker, apotheek, huisartsenpraktijk, hotel-restaurant, postkantoor, (tractor)garage annex benzinepomp en een kleuter- en lagere school. Vanaf elf jaar gaan de kinderen met de schoolbus naar het collège in Étang-sur-Arroux (15 km) en vervolgens naar het lycée in Autun (20 km). Het bedrijf is ideaal voor een bekwaam stel, met of zonder kinderen, dat voor een bodemprijs een direct exploiteerbaar horecapand met goodwill en inventaris wil overnemen. Joost Kubbe: “Met ‘de inventaris’ wordt in Frankrijk echt álles bedoeld; van theelepeltje tot fornuis.” Hij vervolgt: “Een redelijke kennis van de Franse taal is echter wel een vereiste: voor de omgang met de clientėle, voor het volgen van cursussen – die nodig zijn voor het verkrijgen van diverse vergunningen – en voor de integratie in het dorp.” Bij de overname van een bedrijf in Frankrijk komen diverse specifieke zaken aan de orde, die nogal afwijken van de regelgeving en de gang van zaken in Nederland. De makelaar kan u hierover inlichten.

Hostellerie Morvandelle

  • referentienummer: 10257
  • Prijs: € 120.000 vrij op naam;
  • realiseerbaar met minimaal € 40.000 eigen geld

Meer informatie: makelaar Joost Kubbe

Tekst Remon Franssen (VertrekNL nr. 20)

Website

Geef een reactie

*