Een boerenhuis met land, een B&B of een agriturismo

Dorrie Seijffert helpt u graag met het aankopen van een huis in Italië. Sinds 2004 is ze eigenaar van het makelaarskantoor Le Case di Dorrie in Perugia. Ze is de eerste Nederlandse bevoegde makelaar in heel Italië. Dorrie en haar collega’s kopen en verkopen vooral in de regio’s Umbrië, Toscane, La Marche en Lazio.

“Als je een huis zoekt kom je nu eenmaal vaak bij een makelaar terecht. In Italië werken makelaars op een andere manier dan in Nederland. Het belangrijkste verschil: Italiaanse makelaars bemiddelen in de verkoop en verhuur van onroerend goed. Ze werken voor zowel de aankopende als verkopende partij, dus beiden betalen de commissie”, aldus Dorrie. “Verder zullen Italiaanse verkopers hun huis zelden bij slechts één makelaar te koop aanbieden. Als koper kun je hetzelfde huis daarom tegenkomen bij verschillende makelaars. Men hanteert verschillende prijzen en geeft licht afwijkende beschrijvingen. Dit kan erg verwarrend zijn”, vervolgt ze. Ze wil mensen op het hart drukken: “Kies voor een makelaar die u echt vertrouwt. Iemand die samen met u op zoek gaat.”

 

 

De Italiaanse droom begint vaak tijdens een vakantie in Italië. Dorrie: “’Hier zou ik wel willen wonen’, is vaak de gedachte die men dan krijgt. Alles wat te maken heeft met het land wordt ineens interessant: Italiaanse kleding, design, eten, wijn en zelfs Vespa-scooters! Maar écht hierheen emigreren en een baan in Nederland opzeggen, daar is veel tijd en moed voor nodig.” Als u uiteindelijk uw droomhuis in Italië hebt gevonden, begint de hele procedure pas: een bod uitbrengen, onderhandelen met de eigenaar of makelaar, de contracten tekenen, het voorschot betalen, en naar de notaris. Dorrie vertelt: “In Italië gebeurt dit allemaal op schrift en, natuurlijk, in het Italiaans. Het is fijn om dan in het Nederlands en door een vertrouwd persoon te worden geholpen, dat is onze specialiteit. We begeleiden de klant door de gehele koopprocedure.”

Vooral het overbruggen van cultuurverschillen is belangrijk, vindt Dorrie: “Nederlanders willen graag alles van tevoren weten. Mag er bijvoorbeeld een zwembad bij het huis worden gebouwd? De Italiaanse bureaucratie is vaak ondoorzichtig, de verkopende partij durft dan geen garanties te geven. Wij zoeken in dat geval met alle betrokken instanties uit of iets haalbaar is en of het risico kan worden genomen. Verder hanteert men in Italie de uitdrukking: verba volant, scripta manent – woorden vervliegen, wat geschreven staat blijft. Italianen beloven graag van alles, maar het is verstandig om alles vast te leggen op papier. We stellen de contracten op in zowel het Nederlands als het Italiaans. Veel klanten vinden dit erg prettig. Met onze ervaring zijn wij een waardevolle partner voor de vaak ingewikkelde aankoop van onroerend goed in Italië. We letten op de bekende valkuilen: of bijvoorbeeld alle bouwvergunningen aanwezig zijn, en dat er geen buren zijn die land kunnen claimen. We kennen de regels en wetten en werken samen met een betrouwbare notaris. Ook kunnen we de aanvraag van een codice fiscale regelen en we geven graag tips en adviezen.”

Dorrie’s gouden tip: “Ziet u op internet een mooi huis bij een lokale Italiaanse makelaar? E-mail dan niet zelf en bespaar veel geld! Bij het opvragen van informatie, zelfs per e-mail, wordt u klant van deze makelaar, ook al tekent u niets. Wilt u later een second opinion van bijvoorbeeld Le Case di Dorrie of van een andere makelaar? Dan rekent de eerste makelaar, bij het doorgaan van de koop, ook zijn kosten. Het scheelt dus een hoop geld als u uw eigen vertrouwde makelaar het eerste contact laat leggen met de andere partijen. In dat geval betaalt u niet dubbel.”

Maak kennis met drie huizen die door Dorrie en haar collega’s zijn geselecteerd.

Art-deco B&B in typisch Italiaans dorpje

Een comfortabel woonhuis mét vier B&B-kamers. Dit pand is met veel liefde gerestaureerd. Oude elementen en kenmerken, zoals de handgemaakte terracotta vloeren, smeedijzeren trap en beschilderde plafonds, zijn blijven bestaan. Totaal zijn er zeven slaapkamers, zes badkamers en een ruime keuken met open haard. Mogelijkheid tot uitbreiding met eventueel vier kamers die nog gerestaureerd dienen te worden. Ook niet onbelangrijk: alle vergunningen om een B&B te starten zijn al voorhanden! Liggend op een heuvel met een prachtig uitzicht op het dorpje. Nog een pluspunt: alle eerste voorzieningen zoals scholen, supermarkt en postkantoor zijn eenvoudig te bereiken. Prijs: € 399.000,-

Klik hier voor meer informatie. 

 

Fantastisch landgoed tussen licht glooiende heuvels

Italiaanse cipressen omzomen de schitterende oprijlaan naar dit perfect onderhouden landgoed. Op het landgoed vindt u een landhuis, extra vrijstaande woning, zwembad en een mooi aangelegde tuin. In 2001 compleet gerestaureerd in de traditionele stijl van deze streek. Het landhuis heeft een ruime woonkamer met vide en open haard, drie slaapkamers met eigen sanitaire voorzieningen en kan eventueel worden opgesplitst in twee onafhankelijke appartementen. Hierdoor ook geschikt voor verhuur in de toeristische sector. Ook de extra vrijstaande woning, met woonkamer/keuken en eigen slaapkamer en badkamer, kan hier zeer goed voor worden gebruikt. Het landgoed ligt in een prachtig heuvelachtig landschap op 2,5 km van het dorp Proceno. Bijzonder geschikt landhuis voor wie zich definitief in Italië wil vestigen. Prijs: € 895.000,-

Klik hier voor meer informatie.

 

Origineel boerenhuis met schitterend uitzicht

Prachtig gelegen natuurstenen huis van 250 jaar oud, met een schitterend uitzicht. Liggend in de heuvels tussen Umbertide en Cortona op de grens van Umbrië en Toscane, een gebied waar veel mensen komen voor de rust en de mooie natuur. Het huis is pas gerestaureerd. Nieuwe badkamers, keukens en centrale verwarming zijn geïnstalleerd, maar originele kenmerken zoals houten balkenplafonds, terracotta vloer, de stenen schouw en de oude stallen waar vroeger het vee stond, zijn behouden gebleven. De tuin is omheind en helemaal opgeknapt. Er is tevens een mooi zwembad geplaatst. Op de eerste etage van het huis is een woning gemaakt met een woonkamer, keuken en twee slaapkamers met elk een eigen badkamer. Op de tweede etage bevindt zich een woning met woonkamer, keuken, twee slaapkamers en een ruime badkamer. De begane grond kan worden omgebouwd tot derde woning. Een goedgekeurde vergunning hiervoor is al aanwezig. Een ideaal huis met een perfecte mogelijkheid om appartementen te verhuren. Prijs: € 475.000,-

Klik hier voor meer informatie.

 

Lees meer over emigreren naar Italië. Klik hier.