10 x typisch Oostenrijk

Florien van Indebergen.nl is zowel ’s zomers als ’s winters in Oostenrijk te vinden. De prachtige bergen, vele activiteiten en gastvrije bevolking maken dat zij geen genoeg van dit land krijgt. Speciaal voor ons heeft zij 10 typisch Oostenrijkse zaken op een rijtje gezet.

 

  1. De bergen

 

Denk je aan Oostenrijk, dan denk je aan bergen, zoals de Grossglockner, Wilder Kaiser en Wildspitze. Indrukwekkende toppen, te midden van een prachtige natuur. Het hele jaar door is Oostenrijk dé bestemming voor een actieve bergvakantie: wandelen, mountainbiken, skiën en klimmen zijn slechts een kleine greep uit de hoeveelheid mogelijkheden. ’s Winters zijn de hellingen bedekt met een dik pak sneeuw en in de zomer is alles prachtig groen. De almen staan dan vol met bloemen en de koeien, geiten en schapen grazen daar vrolijk tussen.

 

  1. Apfelstrudel

 

In Oostenrijk vind je veel zoete lekkernijen. In de meeste dorpen is wel een koffietentje (Konditorei) te vinden, waar je allerlei taarten, koekjes en gebakjes kunt bestellen. Een van de bekendste zoetigheden is de Apfelstrudel. Traditioneel eet men dit als nagerecht, maar wat ons betreft smaakt een Apelstrudel ook heerlijk als tussendoortje bij een kopje koffie. Eet de Apfelstrudel met warme vanillesaus, slagroom of een bolletje ijs.

 

  1. Fasnacht (carnaval)

 

Vlak voordat de vastentijd van start gaat, is heel Oostenrijk in de ban van Fasnacht. Deze bijzondere carnavalstraditie is eeuwenoud en wordt in elke regio anders gevierd. De meest uitbundige variant vind je in Tirol. Fasnacht wordt hier namelijk gecombineerd met de Imster Schemenlaufen. In deze gemaskerde optocht zit een maandenlange voorbereiding. Ruim negenhonderd mannen lopen mee in de stoet en dragen prachtige kostuums en maskers.

 

  1. Lederhosen en Dirndls

 

De Lederhose en Dirndl zijn niet meer weg te denken uit de Oostenrijkse cultuur. Vroeger was dit de klederdracht van boeren en dienstmeisjes, tegenwoordig wordt de kleding door iedereen gedragen. Tijdens feestelijke gelegenheden, maar ook in hotels en restaurants in toeristische oorden gaat men gekleed in deze traditionele klederdracht. Leuk weetje: aan de manier van hoe de vrouw haar schort geknoopt heeft, valt af te lezen of zij vrijgezel is of niet.

 

  1. Almabtrieb

 

Nadat de sneeuw is weggesmolten en de almen weer vol staan met vers gras, is het voor de herders en herderinnen tijd om met het vee de bergen in te trekken. De hele zomer leven zij daar samen met de dieren en worden er heerlijke producten gemaakt van de melk en het vlees. Dit is uiteraard niet zonder gevaren en daarom wordt de terugkeer aan het eind van de zomer goed gevierd tijdens Almabtrieb. Met deze eeuwenoude boerentraditie wordt de schepper bedankt. Er zijn optochten met versierd vee, livemuziek en markten in de dorpen. Almabtrieb vindt plaats van begin september tot begin oktober.

 

  1. Sinterklaas en de Krampussen

 

Ook in Oostenrijk wordt Sinterklaas gevierd. Echter op een geheel andere wijze dan in Nederland. Sinterklaas wordt hier namelijk niet vergezeld door een groep pieten, maar door Krampussen. Deze duivelse demonen delen geen cadeautjes en pepernoten uit, maar straffen stoute kinderen. In de eerste twee weken van december jagen ze iedereen de stuipen op het lijf. Er wordt daarbij veel herrie gemaakt om de kwade geesten uit de dorpen te verdrijven. Cadeautjes krijgen de kinderen pas met kerst.

 

  1. Schnaps

 

Een typisch Oostenrijks drankje is schnaps. Hotel- en restauranteigenaren geven tijdens een verblijf graag een glaasje weg en doen in veel gevallen vrolijk met je mee. Schnaps werd oorspronkelijk gemaakt omdat bier, wijn en andere alcoholische dranken veel te duur  waren. Destijds maakte men schnaps van alle producten met veel natuurlijke suikers. Zelfs aardappelen werden daarvoor gebruikt! Tegenwoordig is het mogelijk om in speciale schnapswinkeltjes of distilleerderijen de lekkerste soorten schnaps te proeven en te kopen.

 

  1. Zonnewendefesten

 

Op 21 juni, als de zomer officieel van start gaat, de langste dag is aangebroken en de zon op het meest noordelijke punt staat, vinden de Zonnewendefesten plaats. Deze eeuwenoude traditie wordt al sinds de middeleeuwen gevierd en is in het leven geroepen om de kracht van de zon te versterken en het kwaad bij mens en dier weg te houden. Als het donker is geworden, worden honderden vreugdevuren ontstoken in de bergen, vaak in allerlei bijzondere vormen. Leuk om te weten: in het Brixental viert men deze traditie pas eind augustus. Dan heet het de Brixentaler Bergleuchten.

 

  1. Mozart en Mozartkugeln

 

Wolfgang Amadeus Mozart is een van de bekendste componisten ter wereld. Hij werd geboren in Salzburg en heeft tot zijn overlijden in de hoofdstad van Oostenrijk en ‘Stad van de Muziek’ gewoond. In Wenen kunt u in het Haus der Musik en het Mozarthaus meer te weten komen over zijn leven. Naast muziek is Mozart ook bekend vanwege het typisch Oostenrijkse snoepje dat zijn naam draagt en in elke supermarkt te koop is: Mozartkugeln zijn ronde chocoladeballetjes met een kern van marsepein, pistache, nougat- en praline crème.

 

  1. Wiener Schnitzel

 

Een bezoek aan Oostenrijk is niet compleet zonder een grote Wiener Schnitzel met friet, Preiselbeerencompote en een schijfje citroen. Dit klassieke vleesgerecht wordt traditioneel gemaakt van mager kalfsvlees, maar omdat dit best prijzig is, is dit in veel restaurants en berghutten vervangen door varken. Uiteraard ook ontzettend lekker! De Wiener Schnitzel is groot, dun en lekker krokant door het laagje paneermeel. Het zoete van de compote en het zuurtje van de citroen maken de Wiener Schnitzel nog lekkerder.

 

 

Over Indebergen.nl

 Op Indebergen.nl vindt u alles voor een vakantie in de bergen. Complete informatie over meer danvierhonderd bestemmingen in de Alpen, Ardennen, Noorwegen en het Sauerland. Lees uzelf in over activiteiten zoals wandelen en mountainbiken, bekijk bezienswaardigheden, accommodaties en campings en doe vrijblijvend een (brochure) aanvraag. Daarnaast kunt u zich op het actuele weblog dagelijks laten inspireren door de vele reisverhalen en tips. Kortom, op Indebergen.nl vindt u alle informatie die u nodig hebt om u voor te bereiden op een vakantie in de (Oostenrijkse) bergen!

 

 

 

 

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.