Twee winnaars bij de VertrekNL ondernemersprijs 2019!

 

De Jury noemt Rob Surminski stoer: “Ondanks dat er op het gebied van Nederlandstalig onderwijs in het buitenland veel aanbieders zijn, heeft hij met Meester Max doorgezet. Rob stapt af van het werken met modules en kijkt specifiek naar het kind en de wensen van de ouders. Dat aspect is uniek. ‘Persoonlijk’ en ‘op maat’ zijn de keywoorden voor Nederlandstalig onderwijs geheel SMART en per leerling. Daarnaast is Rob ons positief opgevallen door de manier waarop hij zichzelf in de wedstrijd heeft gepresenteerd, namelijk met ontzettend veel enthousiasme en positiviteit. Deze mentaliteit zorgt ervoor dat de kans van slagen wordt vergroot. Dit geldt overigens ook voor de winnaars van de publieksprijs: Anika en Kees van ZoZenenZo stralen net als Rob veel plezier uit in hetgeen ze doen. Plezier hebben in wat je doet, is een basisvoorwaarde voor succes.”

De jury was echter ook zeer gecharmeerd van het ingezonden idee van Suzanne Brand-van der Werf. Haar inzending is een helder en nuttig plan, over een soms wat verdoezeld onderwerp. Bovendien vertrekken emigranten vaak niet alleen. De impact van een emigratie kan ook voor een partner of kinderen dusdanig groot blijken dat er behoefte is aan hulp bij de emotionele kant van een emigratie.

De publieksprijs gaat dit jaar zoals gezegd naar Anika van Leeuwen en Kees van Hal, die met hun bedrijf ZoZenenZo burn-outs een halt toe willen roepen. Op de Facebookpagina van VertrekNL kreeg hun idee de meeste likes. Het riep reacties op als: “Varkenknuffelen lijkt me helemaal te gek!” en “Dit zijn de twee liefste mensen ter wereld”

De reactie van Rob en van Anika en Kees op de uitslag

Rob Surminski:

“Meester Max is door de jury aangewezen als winnaar van de Ondernemersprijs. Hoe gaaf is dat! We hebben een glaasje champagne gedronken om dit te vieren. Tijdens de Meester-Maxdag in de zomer van 2020 zullen we met het team stilstaan bij de prijs en de groei van het bedrijf. En Meester Max feliciteert Anika en Kees van ZoZenenZo met de publieksprijs!”

 

Anika van Leeuwen en Kees van Hal:

“Allereerst allemaal bedankt voor het stemmen op ons idee! We hopen jullie binnenkort te mogen ontvangen op onze retreat. En ondanks dat ook wij weleens hebben gedacht ‘Wat maken we het onszelf toch moeilijk met deze wilde plannen’, zijn we nu echt heel dicht bij onze happily ever after. Hiermee hebben we een verhaal dat ook voor anderen met een buitenlanddroom interessant is.”

In de komende drie nummers van VertrekNL volgen we zowel Rob (Meester Max) als Anika en Kees (ZoZenenZo) Als winnaars van de Ondernemersprijs 2019 vertellen zij over de ontwikkelingen rond het realiseren van hun buitenlanddroom.

Meester Max-deel 1

Wonen en werken in het buitenland is een heel avontuur. Winnaar van de juryprijs Meester Max, oftewel Rob Surminski, vertelt over de unieke combinatie van ondernemerschap en onderwijs.

“In 2015 vertrok ik naar Engeland: na een aantal jaren in Nijmegen voor de klas te hebben gestaan besloot ik het avontuur aan te gaan in Londen. Werken in het internationale onderwijs en stappen in Soho waren de dingen die mij in het eerste jaar vooral bezighielden. Al snel kwamen de expats in Surrey en Londen erachter dat mijn manier van werken erg succesvol is. Ouders hebben namelijk behoefte aan maatwerk en flexibiliteit.

Privélessen

Naast het verzorgen van Nederlandse lessen op ACS International School in Cobham en Halcyon International School in Londen verzorgde ik veel privélessen. Er kwamen steeds meer aanvragen daarvoor binnen, maar op locatie lesgeven was niet langer praktisch: ik zat langer in de auto dan dat ik met de studenten aan het werk was. Ik besloot dan ook om, naast mijn baan voor de klas, alleen nog maar online privélessen te verzorgen. Zo hoefden de ouders, de leerlingen én ikzelf niet meer te reizen. Ook kon ik veel flexibiliteit bieden. Wanneer een les een keer moest worden afgezegd vanwege een hockeywedstri jd of een verjaardagsfeestje is dat geen probleem meer. In de volgende les pakken ze de stof immers gewoon weer op waar ze zijn gebleven.

Ondernemen

In 2016 richtte ik Meester Max op. Als kleine ondernemer in het buitenland had ik een uitdagende taak. Ik zorgde ervoor dat ik een goed product had: maatwerk en flexibiliteit op het gebied van online Nederlandse lessen. Ik schreef teksten voor mijn website en voor social media, schafte ontzettend veel materialen aan en ontwikkelde eigen materialen die goed aansluiten bij de Nederlandstalige leerlingen die (tijdelijk) in het buitenland verblijven. Beetje bij beetje begon Meester Max te groeien. Alle aspecten van het ondernemerschap kwamen natuurlijk op mijn bordje terecht: het adverteren, de boekhouding, de website, het drukwerk, het versturen van welkomstpakketjes en natuurlijk het verder ontwikkelen van het bedrijf. Ik begon docenten te trainen en nam hen op in mijn docententeam. Het is ontzettend mooi om zelf iets op te bouwen. Om een tegengeluid te creëren tegen de massale online instanties die leerlingen vooral zelfstandig laten werken.

Onderwijs

Als docenten vinden wij het onderwijs het mooiste dat er is. Het is fantastisch om te zien hoe de leerlingen zichzelf ontwikkelen. Met gerichte feedback en persoonlijke aandacht heeft een docent een heel fijne baan. Wij geloven dat ouders niet ook nog de docent of de coach zouden moeten zijn. Vaak hebben zij het al druk genoeg. Wij zorgen ervoor dat onze leerlingen iedere week alle tijd en aandacht krijgen van een betrokken en gepassioneerde docent.

Flexibiliteit

Meester Max werkt met leerlingen die wonen in Nederland, Italië, Noorwegen, Engeland, Amerika, Puerto Rico, Bahrein, Marokko, Israël, Brunei, Zuid-Afrika en Kenia. Iedere situatie is weer anders en iedere les is anders. Sommige ouders kiezen voor twee lessen van 45 minuten per week, maar we hebben ook leerlingen die kiezen voor één les van 75 minuten per week. Weer andere ouders willen één keer in de maand een les om de schrijfopdrachten te bespreken met de docent. Voor sommige leerlingen is schrijfvaardigheid erg belangrijk, andere gezinnen geven aan de woordenschat en het leesbegrip te willen ontwikkelen. En op verzoek werken wij met dezelfde methodes die veel worden gebruikt in het Nederlandse onderwijs, zodat ze bij remigratie moeiteloos kunnen instromen in de klas met hun eigen leeftijdsgenootjes.”

Kitty, docent in het team van Meester Max:

“Het is heel fijn om voor Meester Max les te geven. Vooral het 1-op-1 contact werkt als een trein, omdat je heel snel en precies kunt reageren op waar een leerling behoefte aan heeft. Een leerling die krijgt wat hij nodig heeft is een gelukkige leerling, en met gelukkige leerlingen is het werken het allerleukst.

Vaak is het zo dat leerlingen de eerste paar lessen een beetje verlegen zijn. Ze vertellen dan wel aan hun moeder dat ze het heel leuk hebben gevonden, maar ik merk dan dat ze het nog een beetje spannend vinden. Na een paar weken komen ze iets aan me laten zien, of iets vertellen. Op het moment dat ze tegen me aan beginnen te kletsen weet ik dat er een veilige leeromgeving is gecreëerd en dat ze optimaal kunnen leren.”

Op dit moment heeft Meester Max een winactie online staan waarbij u kans maakt op een half jaar gratis online Nederlandse les.  Meer informatie vindt u op Facebook: www.facebook.com/meestermaxnl  en op de website: www.meestermax.nl

 

ZoZenenZo- deel 1

Bonjour les Pays-Bas, Hej Nederlanderna, Guten Morgen die Niederlande of toch gewoon Goedemorgen Nederland? Anika van Leeuwen en Kees van Hal vertellen over hun zoektocht naar een eigen plek voor hun retreat ZoZenenZo.

“In Nederland werden wij altijd – gelukkig gold dat voor ons allebei – sterk richting een avontuurlijker leven getrokken. Eindeloos reizen wilden we niet, maar wel voor minimaal twee jaar weggaan om de oplossing te vinden voor onze rusteloosheid, om uiteindelijk zelf een magische plek te creëren. We trokken onze nette schoenen voor de laatste keer uit en vertrokken naar Thailand om daar onze opleiding tot duikinstructeur af te ronden. Daarna volgde al gauw de kans om in Indonesië een duikresort op te starten en te managen. Bintang voor bintang werd op ons balkon het plan voor het ultieme ZoZenenZo retreat gesmeed. En door het opstarten van een conservatieproject, de Ik Vertrek-herhalingen en gesprekken met gasten, vrienden en familie wisten we dat het daar niet bij moest blijven.

Dromen

We droomden van een groene, idyllische plek met bijgebouwen ergens bij water, bossen en met voldoende ruimte om dieren op te vangen. Dit alles mocht niet te duur en niet te ver van Nederland zijn. Zo kwamen we in een spagaat terecht tussen Frankrijk en Zweden, met een vleugje Duitsland. Na terugkomst in Nederland zijn we met onze kersverse omgebouwde slaapbus op onderzoek gegaan. Maar eerst moesten we ons weer inschrijven in Nederland, een tijdelijk onderkomen regelen, in de zorgverzekeringen duiken en ons bedrijf aanmelden bij de KvK, om zo al wat inkomsten te kunnen krijgen uit het begeleiden van activiteiten en het geven van lezingen.

Frankrijk of Zweden?

Uiteindelijk ging ons gevoel het meest uit naar twee locaties in Frankrijk en één in Zweden. Balen eigenlijk: het is veel makkelijker als je gewoon één geschikte plek vindt. Nu waren er voors en tegens. Zweden is het land van de eindeloze bossen, van tolerante, rustige Vikingen, Greta Thunberg en uitgebreide veganistische opties in zelfs de allerkleinste supermarkten. Maar het is ook een land met lange winters, waar je ver(der) weg van vrienden en familie zit, waar mensen graag jagen en er overal dode dieren aan de muur hangen, alcohol behoorlijk duur is en dorpskernen weinig gezelligheid uitstralen. In Frankrijk vind je het goede leven en komt menig Nederlander ons op zijn pad naar de zon tegen. Het noordelijke Nederlands-Duitse grensgebied is betaalbaar en dicht bij de doelgroep, maar niet altijd even sfeervol.

Kiezen en regelen

Maar hohoho! Hoe zit het eigenlijk met de regeltjes en de bestemmingsplannen? Met een bedrag tussen de 150.000 en 200.000 euro is het zeker mogelijk een interessante opknapper te kopen. Een Franse hypotheek krijg je echter alleen met een Frans werkverleden. Een Duitse grens hypotheek alleen met een vast contract – een intentieverklaring is niet geldig. In Zweden kom je met een goed plan al heel ver: in principe hebben we “alleen” genoeg vreemd vermogen, een beetje geluk en veel zelfvertrouwen nodig. En support van de lokale overheid en gemeenschap. Zweedse makelaars struinen blijkbaar Nederlandse emigratiebeurzen af om ons die kant op te trekken. Dorpen lopen leeg en Nederlands ondernemerschap is zeer welkom. Als je respect hebt voor de natuurlijke omgeving en geen alcoholvergunning nodig hebt, word je met open armen ontvangen. Voor Franse dorpen geldt eigenlijk hetzelfde. Zolang je geen Nederlands campinganimatieteam en caravanveld nodig hebt, maar wel zorgt voor iets meer Joie de vivre in de slapende dorpjes, kun je over het algemeen op veel steun voor je plannen rekenen. Ook om bestemmingsplannen wat sneller te wijzigen of om er eerst wat omheen te werken. Buren en burgemeesters zijn hier de baas en die zijn zeker positief te beïnvloeden. Nu eerst kiezen en de boel regelen. Komt goed!”

About Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.