Pension te koop

Cisca van Marle en Gert van Eck zijn de eigenaren van Landferienhaus Linde. Het pension ligt in een doodlopend dal in het dorpje Langenbach aan de zuidzijde van het Thüringer Wald, een bergketen langs de zuidgrens van de deelstaat Thüringen in de voormalige DDR. Hier heerst een serene rust. Cisca: “Ik ben net nog even in het westen van Nederland geweest en dat is toch weer aanpassen. Ik ben zo gewend aan de stilte en de ruimte, dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat we daar hebben gewoond. Ik zit hier nu nog een beetje uit te puffen!” Vanaf 2005 zijn Cisca en Gert de eigenaren van het pand: “De laatste tien jaar van ons werkbare leven wilden we iets anders gaan doen. We zochten een accommodatie in de bergen met wintersport en de mogelijkheid tot veel wandelen, en zo zijn we hier terechtgekomen.” Voor de gasten van het logement zijn meerdere wandelroutes beschikbaar. “Als ik denk: kijk, dat is nu een leuk nieuw pad, dan zoek ik de route helemaal uit en maak ik er een wandeling van. Je kunt dit alleen maar doen als je hier woont: dan kijk je toch anders naar de paden”, vertelt Gert enthousiast. De wandelingen zijn in de vorm van een kaart (met beschrijving), als wandel-app en voor GPS beschikbaar. Ook biedt het echtpaar een paar keer per jaar begeleide groepswandelingen aan.

DSC_0541

 

Cultuurdragers

Naast het indrukwekkende natuurschoon kunt u in Thüringen genoeg cultuur opsnuiven. In de historische plaatsen Weimar, Arnstadt, Erfurt en Eisenach – met de beroemde Wartburg – zijn nog vele herinneringen aan grote Duitse cultuurdragers als Goethe, Bach, Luther en Schiller te bewonderen. Landferienhaus Linde biedt plaats aan zestien gasten, verdeeld over vakantieappartementen en pensionkamers met eigen sanitair. In de Gaststube zoekt u tevergeefs naar aparte tafeltjes: “Er is niets gezelliger dan samen eten: je ontmoet nieuwe mensen en wisselt ervaringen uit.” Cisca kookt elke dag vers. Verder kunt u genieten van een zonnig balkon, een sauna en een zonnebank. Buiten zijn er terrassen, een grillplaats en een zonneweide. De meeste gasten komen uit Nederland, met de Belgen op een goede tweede plaats. In de winter is het pension veelal gevuld met Duitsers. “Die komen hier dan voornamelijk om te sneeuwwandelen. Het is een laagdrempelige sport: u neemt uw wandelschoenen mee, wij zorgen voor de rest.”

Richting het westen

“We hebben een bezettingsgraad waar we aangenaam van kunnen leven. Niet een bezetting van tachtig procent zoals in Amsterdam, maar bij ons blijven de gasten langer. Een tijdje geleden hadden we een logé van midden zeventig uit Hengelo, die was op de fiets gekomen om bij ons te wandelen. Je ontmoet bijzondere mensen!”

Cisca en Gert zijn ondertussen de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd en willen het wat rustiger aan gaan doen. Cisca: “Het leven vraagt nu iets anders. We zouden personeel kunnen aannemen, maar dat willen we niet. Dus zijn we op zoek naar een opvolger. We weten nog niet waar we heen gaan, maar dat zal in ieder geval richting het westen zijn, omdat we dichter bij onze kinderen willen wonen.”

Gert vervolgt: “We hebben het pension met veel plezier beheerd – en dat doen we nog steeds. Maar we willen nu ook graag zelf een keer in de zomer op vakantie, bijvoorbeeld drie weken naar Noorwegen. We gaan altijd in november met het vliegtuig ergens heen, maar die rompslomp willen we niet meer.”

Meer info:

Tekst Remon Franssen (VertrekNL nr. 23)

Website

Geef een reactie

*