Passie en liefde in de Alpen

Verliefd op een Engelsman én verliefd op de bergen. Achter die vlinders aan streek de Nederlandse Gabriela Andrei (34) vijf jaar geleden neer in het prachtige Kaprun. Het ging haar er voor de wind. Ze werkte in de agrarische industrie en had een goed salaris. Met het stijgen van het salaris steeg ook de werkdruk. Haar relatie liep stuk en dat zette haar aan het denken.

Gabriela: “Echt gelukkig was ik niet. Steeds vaker vroeg ik mij af wat ik écht wilde. Vroeger gingen we als gezin vaak naar de bergen in Roemenië omdat mijn vader daar geboren is. In die bergen voelde ik mij thuis.” Toen Gabriela een weekje in Kaprun ging skiën had ze dat vertrouwde gevoel weer. “Ik had vakantiedagen genoeg over om nog twee weken terug te gaan.” Niet lang daarna gooide ze het roer om. Want ze werd niet alleen verliefd op de bergen, maar ook op een in Kaprun levende Engelsman. “Ik ging mijn gevoel achterna.” Voor even ging ze terug naar Nederland, maar haar hart was al vertrokken. “Na een paar maanden besloten we te gaan samenwonen.” Behalve skilessen geven, had Gabriela niet echt een plan. De eerste zomer nam ze een bedieningsbaantje. “Dat was pittig, maar goed voor mijn kennis van de taal en cultuur. In het restaurant was een bar die vooral door lokale mensen wordt de bakker tot de burgemeester: iedereen kwam daar een drankje doen. Oostenrijkers waarderen het enorm als je je aanpast en hun taal spreekt. Zo hebben wij al heel snel een Lederhosen en een Dirndljurk aangeschaft. Die dragen de mensen op feesten en partijen en dan hoor je er helemaal bij. Als je bent ingeburgerd merk je dat de mensen zich hier om elkaar bekommeren. Die mentaliteit vind je meer in bergplaatsen. Toen mijn partner een been brak, kwamen ze van alle kanten toegesneld om te helpen als ik een paar dagen de bergen in moest.”

 

De tweede zomer zette Gabriela een eigen bedrijfje op waarmee ze bergwandelingen organiseert (www.holidayhikes.at). “Eerst werkte ik daarnaast nog in een koffietentje, maar al snel kon ik ervan leven.” Is ze er financieel op vooruitgegaan? “Zeker niet, maar het voelt anders. In deze levensstijl geef ik veel minder uit. Wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen!” Naast wandelvakanties organiseert ze sinds kort samen met haar vriend ook unieke wintervakanties (www.snowcampseu.com). Zo heeft ze van haar passies haar werk gemaakt. “Ik sta nu heel dicht bij de natuur en ben altijd bezig met wandelen of skiën. Het werken met mensen bevalt me uitstekend. Zeker wanneer we in een meerdaagse wandeling de Alpen oversteken doet dat veel met mensen, ik zie ze onthaasten en positief veranderen. Soms lopen ze tegen hun emotionele of fysieke grenzen aan en kan ik ze helpen door ze te coachen of een luisterend oor te bieden. Dat maakt dit vak veelzijdig, boeiend en leuk.” Naast haar passie voor natuur, skiën en wandelen, heeft Gabriela zelfs haar passie voor honden in haar werk weten te vlechten. Je kunt met haar een wandelreis maken waarbij je je trouwe viervoeter overal mee naartoe mag nemen. Haar eigen hond is inmiddels ook een bekwame bergwandelaar.

 

Last van heimwee? “Beslist niet! Het lijkt alsof mijn leven hier compleet geworden is. Hier voel ik me thuis. Door deze stap te zetten ben ik anders naar het leven gaan kijken. Ik plan niet meer zo ver vooruit: veel dingen dienen zich vanzelf aan en ik laat het op me afkomen. Voorlopig geniet ik volop van mijn nieuwe leven en ben ik hier écht gelukkig.”

 

tekst :marley heilbron-steeghs

Marley Heilbron-Steeghs verhuisde in 2014 met haar man en kinderen (nu 7 en 10 jaar) naar Boston. Ze runt een online behandelpraktijk voor kinderen en werkt als psycholoog voor Aeffectivity.

 

www.aeffectivity.com/ info@aeffectivity.com

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.