Ontdek, proef en beleef Australië in Nederland

Australië is voor Nederlanders niet bepaald naast de deur. Met zijn schitterende en unieke flora, fauna en landschappen voelt het soms als een heel andere wereld. Voor iedereen die graag een stukje Australië wil (her)beleven in eigen land, en natuurlijk voor degene die Australië overweegt als toekomstige verblijfplaats, is er de komende tijd ruimschoots de gelegenheid om de Australische cultuur te snuiven en de cuisine te proeven.

Tijdens Aussie Oktober – een maand vol bijzondere evenementen in het teken van de nauwe Australisch–Nederlandse betrekkingen – brengt de Australische ambassade namelijk Down Under naar de Lage Landen. Krokodillen, quokka’s en kangoeroes reizen natuurlijk niet graag – zelfs niet eerste klas – maar Australische talenten op het gebied van kunst, cultuur en keuken zullen wel naar Nederland komen.

De festiviteiten zijn begonnen in oktober, omdat het in die maand precies vierhonderd jaar geleden is dat Dirk Hartog, als eerste Europeaan, voet aan wal zette op de West-Australische kust. De festiviteiten werden ingeluid in het enige museum in Europa dat volledig is toegewijd aan Aboriginal kunst: het AAMU Museum voor hedendaagse aboriginal kunst in Utrecht. Sinds 4 oktober kan je daar de tentoonstelling Mapping Australia: Country to Cartography bezichtigen.

Deze tentoonstelling van maar liefst tachtig fascinerende kunstwerken biedt een unieke blik op de historische en culturele geografie van Australië. Voor het eerst worden landkaarten van de Australische kustlijn samengebracht met hedendaagse Aboriginal kunst, die eveneens het land in kaart brengt. De werken van internationaal gerenommeerde Aboriginal kunstenares Judy Watson spelen een sleutelrol in de tentoonstelling.

Tijdens het Geelvinck Pianoforte Festival waant u zich terug in de tijd van Dirk Hartog met de klanken van klavecimbels. Op 23 oktober zal Australische toetsenist Diana Weston verschillende stukken van Australische componisten ten gehore brengen tijdens The Laughing Kookaburra. Bekend componiste Ann Carr-Boyd zal speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland komen om een introductie te geven op dit programma.

Kortom, oktober zal bij uitstek de maand zijn om alvast hier in Nederland Australië te ontdekken, proeven en beleven.

Als klap op de vuurpijl zal eind oktober het Koninklijk echtpaar naar Australië afreizen om van dichtbij de schoonheid en diversiteit van Australië te ontdekken. Gaat u hen achterna?

Voor een compleet overzicht van alle activiteiten kunt u terecht op www.facebook.nl/AUSinNL, waar u zich op kunt geven voor onze events alert austemb_thehague@dfat.gov.au.

 

Over Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.