Het is hard werken, maar dromen kunnen uitkomen.

“En jij gaat ’s morgens vroeg bij de bakker in het dorp stokbrood halen, terwijl ik eieren uit het kippenhok pak voor de gasten die we dan hebben.” “Ja,” doet hij mee. “En dan zetten we samen met mooi weer de ontbijttafel buiten.” De vrouw knijpt hem in zijn arm. “Wat is het hier prachtig! Het is zo stil en zo ruim. Dat hebben we niet meer in Nederland.” “Van dat bijna ingestorte schuurtje kunnen we een gîte maken,” zegt hij als ze zich beiden door het kniehoge gras een weg banen naar vier wankele muurtjes. Er moet nog veel meer gedaan worden aan het huis, maar hun droom laten ze vandaag niet verstoren door de realiteit.

Elk jaar weer worden door vele koppels plannen gesmeed om in Nederland de boel de boel te laten en een chambre d’hôtes in Frankrijk te beginnen. Het moet gezegd worden dat al die leegstaande maisons of chateaux in het Franse landschap de fantasie aangenaam prikkelen. Kopen, opknappen en uitbaten. Zo kun je leven in het mooie Frankrijk en ook nog wat geld verdienen met je bezit. Honderden Nederlanders zijn de afgelopen jaren aan het avontuur begonnen. Met wisselend succes, maar het avontuur is niet per definitie tot mislukken gedoemd.

De Nederlandse enclaves vormen overigens maar een klein percentage van het totaal aan chambres d’hôtes. Naar schatting zijn er in toute la France ongeveer 40.000 adressen waar je gast van een hôte kunt zijn. In sommige streken doen de Nederlandse verhuurders het beter dan de autochtone exploitant, zeker als ze zich richten op de buitenlandse toerist. De talenkennis van de gemiddelde Nederlander is dan een duidelijke plus. Hoe beroerd diens uitspraak van het Duits of Engels ook is, het is vrijwel zonder uitzondering beter dan die van zijn Franstalige concurrent. En dan heb je dus een grotere markt. Maar het blijft hard werken, zo blijkt uit de gesprekken met uitbaters van een chambre d’hôtes. Het is vroeg uit bed voor het ontbijt en vaak laat er weer in.

De bureaucratie in Frankrijk is zelfs heftiger dan die in Nederland. De vergunningen en licenties (meervoud), verzekeringen (idem) en de belastingen (dito) kennen vele regels en uitzonderingen. Maar de realiteit van alledag kan toch niet de vurige droom van een eigen chambre d’hôtes in Frankrijk wegpoetsen – ondanks dat het soms cynisch tot chambre dood wordt verklaard. Oh ja, die bakker in het dorp is meestal voorgoed gesloten en zijn collega woont een tiental kilometers verderop. Dat geeft in ieder geval de partner genoeg tijd om in de tussentijd de eieren te rapen en ze te koken en te serveren. De ruimte, de stilte, het landschap. Daar doe je het voor.

Dromen

“Je moet natuurlijk altijd blijven dromen”, zegt René, als we het met hem en zijn man Rudolf hebben over de exploitatie van een chambre d’hôtes. Zij hebben in het plaatsje Les Biefs in het hart van Frankrijk een chambre d’hôtes, twee gîtes en een piepklein campinkje. “Maar je moet ook goed weten wat je doet. Het is de hele dag buffelen.” Beiden relativeren dat professioneel. “Het is een keuze”, klinkt het als bijna uit één mond. Voorbereiding is alles, vinden ze, en ze worden niet moe te vertellen dat dit ook betekent dat je de taal moet leren. “Wij hebben het bij de Alliance Française gedaan. In het begin is in een ander land alles onwennig en als je dan de taal onvoldoende beheerst, loop je tegen problemen aan die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden.”

Evelyne Turk, secretaire bij de federatie van de Alliance Française in Nederland, bevestigt dat veel van de cursisten plannen hebben om naar Frankrijk te verhuizen, al is het maar voor enkele maanden per jaar. “Bij de Alliance Française komen ze dan ook in aanraking met de Franse cultuur. En dat geeft toch een voorsprong”, zegt ze met een charmant Frans accent. Ja, ze komt uit Frankrijk. Het emigreren gaat namelijk over en weer.

tekst frans collignon, foto diana bloemendal

Alliance Française des Pays Bas

In Nederland is de eerste Alliance Française opgericht in 1888. Inmiddels telt ons land 34 Alliances en de overkoepelende federatie Alliance Française des Pays-Bas. De Alliances in Nederland verzorgen cursussen Frans op verschillende niveaus, cursussen à la carte en culturele bijeenkomsten – goed om de Franse sfeer te proeven. Kijk voor een Alliance in de buurt op www.afpb.nl.

About Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.