“Hoe heb ik in vredesnaam in deze nachtmerrie terecht kunnen komen?”

Het is eind juni 2009 als Hans en Nel met hun peuter en baby vanuit Utrecht naar Oostenrijk vertrekken om er een hotel te beginnen: De Berghut. Ze hebben geen horeca-ervaring en ze hebben nog nooit met elkaar samengewerkt. Maar ach, daar tussen de bergen moet dat wel goed komen, denken ze. Maar dan komt Hans langzaamaan in een zwart gat terecht en lijkt hun droom definitief in een nachtmerrie te eindigen. Ze vertellen hun indrukwekkende verhaal over dromen, tegenslagen, heel hard vallen en doorzetten.

 

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om te gaan emigreren?   

     

NEL “The mountains were calling. Op mijn 11e ging ik voor het eerst op wintersport en ik was op slag verliefd op de bergen. Dat is nooit overgegaan. Hans en ik delen de liefde voor de bergen, allebei op onze eigen manier.”

HANS “Voor mij is skiën in de poeder echt ultiem. In het voorjaar van 2002 zijn we gaan nadenken over hoe we vaker in de bergen konden zijn. Eind 2002 kochten we een vakantiewoning in Zwitserland en een jaar later ontstond daar het idee voor De Berghut.”

 

Hoe hebben jullie je voorbereid op het vertrek en het ondernemerschap? 

 

NEL “Poe, het was zo ontzettend veel! We zijn eigenlijk begonnen met het bedenken van een onderscheidend concept dat bij ons past. En ik speurde natuurlijk het internet af op zoek naar huizen. We hebben een ondernemingsplan geschreven en goed nagedacht over de marketing. Vlak voor ons vertrek ging onze website live.”   

HANS “Ideaal gezien hadden we beiden de Duitse taal bijgespijkerd. Maar toen we eenmaal onze droomplek gevonden hadden, ging het heel snel en hadden we nog maar weinig tijd. We moesten twee huizen zien te verkopen en Nel was net bevallen van onze jongste. Omdat mijn Duits op dat moment minder goed was, heb ik een week lang lessen gevolgd aan de universiteit in Heidelberg. Verder heb ik alle formaliteitengeregeld die nodig waren. Die formaliteiten vond ik vreselijk boring, maar het hoorde erbij.”

 

Wat waren de dingen die jullie vooraf spannend vonden? 

 

HANS “Het financiële stuk vond ik lastig en spannend. Zouden we wel genoeg gasten krijgen? Ik was bang dat we niet rond zouden komen.”                                                                                                                                                     

NEL “Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo bezig wat met de dingen die ik spannend vond. Ik was vooral heel enthousiast bezig met het bedenken van ons concept, hoe we daar gasten voor konden krijgen en wat we daarvoor moesten regelen. Het bracht me echt in een flow.”

 

Eenmaal vertrokken ging het snel bergafwaarts met jou, Hans. Wat was er precies aan de hand?

 

HANS “Ik wist toen niet wat er aan de hand was, dat had ik pas achteraf in de gaten. We begonnen met een enorme verbouwing in de eerste vijf maanden, wetende dat we met kerst open zouden gaan. Het was ontzettend veel. Gelukkig kregen we veel hulp van vrienden. Door de drukte had ik amper tijd en ruimte om het spreekwoordelijke stof in mijn hoofd te laten neerdalen. Als introvert persoon had ik dat juist zo nodig. Ondertussen vrat ook de financiële onzekerheid aan me. En al vrij snel na de opening ging ik me afvragen of ik wel echt blij ging worden van dit werk. Niet dus… Ik kroop steeds meer in mijn schulp en werd onbereikbaar voor anderen.”

 

Hoe was het voor jou Nel, om in het buitenland te maken te krijgen met een ’onbereikbare’ echtgenoot?      

                                                                                                                                                   

NEL “Moeilijk. Ik vond het ontzettend frustrerend dat ik hem niet kon bereiken. En ik begreep het niet. Het was toch onze droom? We hadden het er van tevoren goed over gehad, we wilden het toch allebei? Waarom liep het dan nu zo stroef? Ondertussen hield ik het bedrijf draaiende. En onze gasten warenventhousiast. Ik leefde in twee werelden. Schizofreen bijna. Het heeft ons bijna ons huwelijk gekost.”

 

Wat heeft gemaakt dat jullie toch hebben doorgezet en er doorheen zijn gekomen?    

                   

NEL “Het gaf me veel voldoening om onze gasten een onvergetelijke vakantie te bezorgen. En we woonden op een schitterende plek in de bergen. Dat wilde ik niet zomaar opgeven. We hadden ook geen huis meer in Nederland. Ik ben van nature een doorzetter. De hoop dat we weer met elkaar in verbinding zouden komen, hield me ook op de been.”                                                                                                                                                                                   

HANS “Ik kwam er uiteindelijk achter dat ermaar één persoon echt verandering in desituatie kon brengen en dat was ikzelf. Ik hebgeleerd dat het mijn eigen verantwoordelijkheidis. Ik moest voor mezelf scherp krijgenwat ik echt belangrijk vind en wat ik nodigheb om lekker in mijn vel te zitten. Omdatik introvert ben, vind ik het lastig om mijnbehoeften te uiten, maar dat is wel heelbelangrijk om te doen.”

 

Hadden jullie van tevoren echt niet bedacht dat het zo mis zou kunnen gaan?     

                                   

HANS “Achteraf is het altijd makkelijker praten. Ik ben er wel achter gekomen dat mijn motieven om een hotel te beginnen niet helemaal zuiver waren. Mijn echte droom was: in de sneeuw zijn als deze valt, zodat ik kan skiën. Ik dacht ook echt dat dat kon. Maar ik heb er niet goed bij stilgestaan dat ik ook verantwoordelijkheden in de business had. Ik heb een goede reality check gehad, dat kun je wel zeggen.”                                                                                         

NEL “Wat je bij televisieprogramma’s als Ik Vertrek ziet, zou ons in geen geval overkomen. Dachten we… Maar inmiddels weten we dat er altijd wel tegenslagen op je pad komen. Het gaat erom hoe je daarmee omgaat. Je kunt niet alles van tevoren bedenken. Wat je wel kunt doen, is jezelf goed voorbereiden en het avontuur gaan ervaren. En realistisch blijven. Het is ook gewoon keihard werken.”

 

Hebben jullie nooit eens gedacht: Waren we hier maar nooit aan begonnen?       

                         

HANS “Ja. Op bepaalde momenten in die eerste jaren ben ik mezelf echt wel kwijt geweest. Dat ik dacht: ‘Waar is die gevierde manager, die enthousiaste energieke man gebleven?’ Maar toen ik na twee jaar langzaam mijn energie weer terugvond, kon ik ook inzien hoe waardevol de les was die ik geleerd had. Ik kon ook steeds meer genieten van de plek waar ik zo graag wilde wonen: in de bergen, in de sneeuw. Met mijn gezin.”                                                           

NEL “Voor mij was het meer de gedachte ‘Hoe ben ik in vredesnaam in deze nachtmerrie verzeild  geraakt?’ Achteraf weet ik dat je bepaalde dingen niet voor niets meemaakt. We hebben ontzettend veel geleerd, onvergetelijke dingen meegemaakt en heel mooie mensen ontmoet.”

 

In 2016 zijn jullie uiteindelijk toch gestopt met jullie hotel. Waarom?          

                                        

NEL “Hans vond op een  gegeven moment gelukkig zijn plek in onze onderneming. Maar ik voelde dat het niet goed voor me was als ik nog langer medewerkers zou aansturen. Daarnaast wilden we vaker met onze eigen kinderen met vakantie. Maar we wilden hier wel graag blijven wonen.”                                                                                           

HANS “Initieel zou ik de medewerkers gaan aansturen, maar ik kwam er vrijwel direct achter dat het aansturen van hoger opgeleide it-mensen andere koek is dan de aansturing van mensen in een klein hotel. In ons concept ging het veel meer om de details en hebben medewerkers direct contact met de gasten, dat was anders dan ik gewend was.”

 

Jullie begeleiden inmiddels mensen die ookeen B&B, hotel of camping willen beginnen en dat tot een succes willen maken. Hoe zijn jullie op dit idee gekomen? 

 

NEL “In het najaar van 2014 kwamen we op dat idee, en het voelde meteen heel logisch. Want nadat we in 2012 een boek over de beginjaren van ons vertrekavontuur hadden geschreven (Het geheim van De Berghut, red.) kregen we steeds vaker hulpvragen van mensen die ook willen emigreren. Daarnaast hebben we beiden vaker gecoached en zijn we sterke conceptdenkers. De winter van 2016 was onze laatste ‘gastenwinter’ en we gaven in het voorjaar van dat jaar onze eerste online training waarmee mensen een onderscheidend concept kunnen neerzetten voor hun eigen B&B, vakantiewoningen, hotel of camping. We hebben daar, als onderdeel van de DroomplekAcademie, het Proefhotel aan toegevoegd. Mensen kunnen in ons hotel in Oostenrijk hun gastendroom gedurende een paar weken uitproberen. Zonder onze ervaringen, successen en enorme diepe dalen in onze Berghutperiode hadden we dit werk nooit kunnen doen. We kunnen onze ervaring nu doorgeven en dat vind ik heel gaaf.”

 

Wat is jullie gouden tip voor de lezers die zelf plannen hebben om een hotel, pension, vakantieappartementen of een camping te beginnen?                 

                                                             

HANS “Vertrekken is hip. Er zijn steeds meer mensen die een gastenplek willen creëren. En door Airbnb kan tegenwoordig iedereen Bed and Breakfastje ‘spelen’. Toch is het voor veel droomplekeigenaren lastig om het hoofd boven water te houden. Je hoeft er niet rijk van te worden, maar je moet jezelf wel kunnen redden. Met een eigen pand zijn de kosten hoog. Dus mijn tip is: zorg ervoor dat je een onderscheidend gastenconcept hebt dat bij jou als persoon past. Dat is voor ons een heel belangrijke succesfactor geweest. Wat maakt jouw gastenbedrijf uniek? Waarom zouden mensen voor jouw droomplek moeten kiezen en niet voor een van de miljoenen andere accommodaties?”

NEL “Veel mensen met een emigratiedroom focussen zich op het vinden van een accommodatie en het treffen van de noodzakelijke voorbereidingen om te kunnen vertrekken. En op de verbouwing. Dat is logisch, want dat is al zo veel werk en geregel. Maar waar het uiteindelijk om gaat, is of je blij gaat zijn met je nieuwe daily life, dag in dag uit. Ben je geschikt voor dit werk? Zorg ervoor dat je goed kunt omgaan met tegenslagen, want die komen gegarandeerd op je pad. Daarbij helpt het om je droom als een mooie persoonlijke ontdekkingsreis te zien. Find joy in the journey.”

 

Vertrektips van Hans & Nel

  • Boek “Het geheim van De Berghut” Het complete verhaal van Hans en Nel kunt u lezen in hun boek:  “Het geheim van De Berghut.” droomplekacademie.nl/geheim
  • Stappenplannen en tips Laat u inspireren door blogs, stappenplannen, podcast en gratis workshops en trainingen om uw eigen gastenverblijf succesvol te realiseren. droomplekacademie.nl
  • Ervaring opdoen Wilt u ervaren hoe het is om een hotel te runnen?  Probeer uw droom dan eerst een paar weken uit in het Proefhotel.  www.proefhotel.nl

 

 

About Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.