Expats riskeren onvoorzien AOW-Gat

Sinds 1 januari 2013 wordt de AOW-leeftijd stapsgewijs verhoogd. Voor Nederlanders in het buitenland heeft die verhoging onvoorziene gevolgen. Het verhogen van de AOW-leeftijd lijkt onvermijdelijk, maar al vanaf het begin is er forse kritiek op de maatregel en de manier waarop deze wordt uitgevoerd. Teveel premie betalen Dat komt o.a. door het feit dat sommige Nederlanders straks te veel AOW-premie moeten betalen. Reken maar mee:

  • Tot nu toe bouwde iedereen die in Nederland woont tussen zijn 15e en zijn 65ste AOW op. De premie komt uit de verplichte volksverzekeringen.
  • De Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd bepaalt dat als de leeftijd omhoog gaat, ook de begindatum van de AOW-opbouw opschuift.
  • De opbouw blijft net als nu 2% per jaar. Iemand die straks pas vanaf zijn 67ste AOW krijgt, begint dus ook pas op zijn 17e met opbouwen.
  • Wie op 1 januari 2013 15 of ouder was, is al begonnen met de jaarlijkse opbouw maar krijgt in principe toch pas later AOW.

“Strikt genomen”, waarschuwde Hans Swagten al in 2010 in Accountant Adviseur, “wordt degenen die al vanaf hun 15e AOW opbouwen 2 jaar opbouw afgenomen.” Dat is vooral een kwestie van jammer: in de praktijk betalen veel jongeren tussen de 15 en 17 toch nog weinig of geen belasting, en ze krijgen later wel gewoon volledige AOW. In/uit het buitenland Maar voor mensen die een deel van de periode voor hun AOW in het buitenland hebben doorgebracht, liggen de gevolgen heel anders. Voor elk jaar in het buitenland worden ze namelijk 2 procent gekort op hun AOW-opbouw: dit gat zelf compenseren kost per gekort jaar al gauw 3000 euro. Voor arbeidsmigranten die zich als volwassene in Nederland vestigen, is het opschuiven van de opbouw goed nieuws: de tijd tussen 15 en 17 telt nu immers niet meer mee. Expats en emigranten Maar expats en emigranten lopen plotseling het risico een extra AOW-gat op te bouwen van maar liefst vier procent/12.000 euro. Het is een gevolg van de wijziging dat tot nu toe onbelicht is gebleven, en waarover Henk Veldhuis (Curaçao) recent een bezorgde brief schreef naar o.a. VertrekNL. Dit is zijn berekening:

  • Iemand die in 1958 werd geboren en in 2011 uit Nederland vertrok, heeft in het oude systeem al sinds 1973 AOW opgebouwd.
  • Die persoon heeft dus recht op 38 jaar x 2% = 76% van zijn volledige AOW. Maar door de wetswijziging moet hij nu doorwerken tot zijn 67ste (berekening hier).
  • De periode 1973-1975, de eerste twee jaar van de AOW-opbouw, wordt daarom niet langer meegeteld: 36 jaar x 2% = 72% van volledige AOW, dus 4% minder.

Het wordt nog erger En dit is volgens Henk Veldhuis nog maar het begin. Want verdere wijzigingen in de AOW-leeftijd en de manier waarop deze wordt berekend, staan voor de deur. Met name het voornemen om de AOW-leeftijd vanaf 2021 te koppelen aan de gemiddelde levensverwachting baart Henk Veldhuis zorgen: “Dan kan het zomaar zijn dat elke Nederlander pas op zijn 70ste levensjaar AOW krijgt. Dan verliezen de expats geen 4% maar 10%.” Tijd voor actie De regering Rutte is ondertussen al druk bezig met de volgende ronde wijzigingen, waardoor de verhoging van de AOW-leeftijd nog verder moet worden versneld. Dit biedt volgens Veldhuis kans op het “repareren van de onrechtmatigheid”. Want waarom niet alsnog een uitzondering maken voor de 2 ‘afgenomen’ jaren? Betaald is immers betaald; het is niet alsof Nederlanders in het buitenland de regering om een aalmoes vragen. “Dus mail aan SWZ en aan beide Kamers!”

About Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.

Geef een reactie

*