“Met een half jaar geen Nederlands al een taalachterstand”

Emigreert u samen met uw kinderen naar Aruba, Bonaire of Curaçao? Dan heeft u geluk: op deze eilanden wordt over het algemeen goed Nederlandstalig onderwijs gegeven. Heel belangrijk, vinden ze bij de Wereldschool.

Bianca Maaskant, adviseur (afstands)onderwijs: “Graag creëren we een stuk bewustzijn bij gezinnen die naar het buitenland willen vertrekken. Want na een halfjaar zonder Nederlandstalig onderwijs hebben kinderen al een achterstand. Vergeet Nederland niet en voorkom die (taal)achterstand. Dat is echt ontzettend belangrijk’, vindt ze. “Dertig procent van de mensen die naar het buitenland vertrekken keert binnen drie jaar terug naar Nederland. De grootste doelgroep van de Wereldschool zijn mensen die tijdelijk naar het buitenland verhuizen, hun buitenlandse periode is heel afgebakend. Zij komen gegarandeerd weer terug en zien vaak zelf het belang van het bijhouden van de Nederlandse taal, zodat kinderen zonder achterstand terug kunnen stromen in het Nederlandse onderwijs. De doelgroepen die het Wereldschoolonderwijs volgens zijn emigranten, expats, topsporters en reizigers.”

Flexibel onderwijs

Bij de Wereldschool kunt u dus verschillende kanten op. Zeventig procent van de leerlingen kiest ervoor om één vak te volgen, vaak naast lokaal of internationaal onderwijs. Het is maar net waar ouders en kinderen zelf voor kiezen. Bianca: “Bij de Wereldschool is heel veel mogelijk. We bieden afstandsonderwijs aan, met een docent in Nederland. Dit is erg flexibel: je bepaalt zelf hoeveel uur per week je eraan wilt en kunt besteden, je kunt het hele jaar door starten en je mag 18 maanden over een leerjaar doen. Dit laatste is vooral handig als kinderen bijvoorbeeld al erg druk zijn met hun andere school of als ze aan het reizen zijn. Hoofdreden om te kiezen voor onderwijs van de Wereldschool is dat men binding met de Nederlandse taal en cultuur wil houden voor de kinderen. Iedere situatie is uniek en daarom gaan we altijd graag met ouders in gesprek. Zo brengen we de situatie in kaart om vervolgens tot een passend advies te komen.”

Ieder gezin een passende optie

Bianca: “Gezinnen die bij ons aankloppen krijgen vaak hun eerste advies via de telefoon, maar ze kunnen ook bij ons langskomen op een voorlichtingsdag. We inventariseren dan waar ze naartoe gaan en, als dit bekend is, voor hoelang, wat de huidige onderwijssituatie van de kinderen is, en natuurlijk hoe oud de kinderen zijn. Onze standaardpakketten kunnen, indien dit onderwijskundig verantwoord is, helemaal op maat worden aangepast, zo zorgen we ervoor dat elk kind aansluiting vindt bij het niveau en onderwijs dat bij hem of haar past. Wij zijn de enige school die leerlingen opleidt tot het staatsexamen voor vmbo-tl, havo of vwo. Het onderwijs kan gewoon thuis aan de keukentafel, in het vliegtuig, op de boot of in de bus gevolgd worden. Wij staan voor kwalitatief goed onderwijs, waar dan ook, wanneer dan ook. Uw kind kan zo altijd de gewenste vervolgopleiding kiezen. Voor ieder gezin is er dus een passende optie, ook hierin zijn we uniek te noemen. We zijn daarnaast aangesloten bij Stichting NOB, het wereldwijde netwerk van Nederlands onderwijs dat erkend is door het ministerie van Onderwijs en Cultuur. Bovendien is de Wereldschool erkend als een officiële school: alle rapportages en dergelijke zijn rechtsgeldig. Én we hebben al ruim zeventig jaar ervaring met wat we doen, we weten waar we mee bezig zijn. Dus, wanneer vertrekt u?”

 

Meer info op: Tel. 0320-229927/06-10760220

www.wereldschool.nl

[email protected]

 

 

5 tips voor gezinnen die emigreren

  1. Bereid uw kinderen op sociaalemotioneel vlak voor op het vertrek
  2. Investeer in een voorbereidende taalcursus
  3. Ga al een keer op bezoek bij de nieuwe school
  4. Geef uw kinderen de tijd om te acclimatiseren
  5. Ritme en regelmaat!

About Redactie

Al sinds 1999 een gespecialiseerde uitgeverij in (auto)biografieën en uitgever van de magazines VertrekNL en Bommelglossy. Het complete fonds is via deze site te bekijken en rechtstreeks te bestellen.